Ga naar de inhoud
Na renteverhoging ECB

ABN verhoogt als eerste grote bank spaarrente naar 1,25 procent

ABN Amro is nu eens de eerste van de grote Nederlandse banken die de spaarrente verhoogt. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Bij ABN Amro krijg je vanaf 1 augustus 1,25 procent rente op je spaarrekening. Nu is dat nog 1 procent. ABN is met de verhoging concurrenten ING en Rabobank voor. De verwachting is dat de spaarrentes verder blijven stijgen als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente zoals gepland in juli weer verhoogt.

Het is de derde keer dit jaar dat ABN Amro de spaarrente verhoogt. Klanten krijgen over ruim een maand tot een spaarsaldo van 1 miljoen euro een rente van 1,25 procent.

Eerder verhoogde de bank al de spaarrente per 1 mei en per 1 juni.

ECB
Lees ook:
ECB verhoogt rente met kwart procentpunt in strijd tegen inflatie

De renteverhoging geldt ook voor zakelijke klanten, maar zij krijgen 1,25 procent tot een saldo van 5 miljoen euro.

ING en Rabo blijven nog achter

ING Bank en Rabobank, de andere twee grote Nederlandse banken, hebben nog geen verhoging van de spaarrente aangekondigd. Meestal volgen de grote banken elkaar vrij snel bij zo'n stap.

Nu nog ontvang je bij ING Bank 1 procent tot een saldo van 10.000 euro. Over het meerdere tot een miljoen krijg je 0,9 procent en daar boven nul procent. Bij Rabobank is de spaarrente 1 procent tot een saldo van 5 miljoen euro.

Hoe
Lees ook:
Hoe de bank profiteert van de hoge rente, maar jouw spaarrekening niet

ABN nu eens de eerste

ABN Amro nu de eerste is die de spaarrente optrekt. Bij de vorige rentestap, toen de spaarrente werd verhoogd van 0,75 naar 1 procent, was de bank juist de laatste van de grote drie.

ECB

Vorige week verhoogde de ECB al de officiële rente, de depositorente, met 0,25 procentpunt tot 3,5 procent. De depositorente is de rente die banken krijgen als ze hun geld bij de ECB stallen. Het was toen wachten tot de eerste gewone banken hun spaarrente zouden verhogen.  

De ECB zal in juli de officiële rente verder verhogen, om de inflatie de kop in te drukken, zei ceo Christine Lagarde van de ECB vandaag. Verwacht mag dan ook worden dat de gewone banken daarna hun spaarrente ook verder zullen verhogen.

Belastingcontroleur
Lees ook:
Belastingcontroleur had zelf tonnen spaargeld op geheime rekening

Volgens Lagarde is het is ook onwaarschijnlijk dat de ECB op korte termijn kan zeggen dat de rente zijn piek heeft bereikt. Daarmee lijkt ze voor te sorteren op verdere verhogingen na juli. Dat betekent waarschijnlijk dat ook de spaarrente bij gewone banken na juli verder zal stijgen.

Hogere rente bij kleinere banken

Minister Sigrid Kaag van Financiën riep medio mei de Nederlandse grootbanken al op om hun spaarrentes verder op te schroeven. 

Er zijn overigens heel wat banken die een veel hogere rente bieden dan ABN, ING en Rabo. Zo krijg je nu bij meerdere banken al meer dan 2 procent

'Groten hoeven minder moeite te doen'

Volgens Amanda Bulthuis, van de website Geld.nl, is de spaarrente van de grote banken 'relatief laag'. Dat heeft volgens haar verschillende oorzaken. Zo hoeven de grote banken minder hun best te doen om spaarders aan te trekken, omdat veel consumenten daar toch al een rekening hebben, aldus Bulthuis.

Verder is het voor hen ook lastiger om de spaarrente te verhogen, zegt zij. Banken hebben immers veel hypotheken en andere leningen verstrekt tegen relatief lage rentes. En die leningen lopen nog steeds door, waardoor banken over die bedragen nog weinig rente-inkomsten hebben.

In deze video zie je dat banken in andere landen soms meer rente bieden, maar dat je dan wel op een paar dingen moet letten:

Sparen over de grens? Hier moet je op letten

02:41