Voorbeurs

Japan verliest de strijd om de zwakke munt

16 juni 2016 09:08 Aangepast: 16 juni 2016 09:32

De yen wordt steeds sterker, Brexit boezemt angst in en ASML doet een miljardenovername. Carien ten Have, Jacob Schoenmaker en Philip Marey bespreken de nieuwsfeiten die je moet kennen voor de beursdag begint in RTL Z Voorbeurs.

Maar de dag begint zoals hij gisteren is geëindigd: met het rentebesluit van de Fed. "Het was eigenlijk een non-event", zegt Jacob Schoenmaker. De Fed liet de rente ongewijzigd, en de meeste bestuurders gaan er nog steeds vanuit dat er twee rentestappen volgen dit jaar.

Marey verwacht dat er zeker geen rentestap komt voor september. Meestal is dat goed nieuws voor beleggers, maar toch ging er op Wall Street weer wat vanaf. Voor de vijfde dag op rij daalde de Dow Jones Index.

Brexitangst

De analisten kunnen wel raden hoe dat komt. Beleggers maken zich nog steeds zorgen over een mogelijke Brexit. Dat de peilingen in het VK zo onbetrouwbaar zijn, werkt volgens Marey niet bepaald mee. Dat voedt de onzekerheid. De rust zal waarschijnlijk pas terugkeren na het referendum.

Yen wordt sterker

In Japan ging het vannacht weer hard omlaag. Het beurs kelderde 3 procent, nadat de Bank of Japan eens een keer geen verdere stimulering aankondigde. Maar alle maatregelen van de afgelopen jaren ten spijt om de economie aan te jakkeren: de yen blijft maar stijgen. "Ze verliezen de strijd om de valuta", zegt Schoenmaker. Een sterke yen betekent dat Japan een duur exportland wordt, dat is niet goed voor de economie.

ASML doet miljardenovername

ASML gaat een grote overname doen. De chipmachinefabrikant neemt het Taiwanese HMI over voor 2,75 miljard Euro. HMI maakt een soort elektronenmicroscopen waarmee extreem kleine chips gecontroleerd kunnen worden. Volgens Schoenmaker is het 'een goede zet: je moet blijven investeren'.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van