Ga naar de inhoud
Onderzoek van ING

Energierekening stapje voor stapje omlaag, met gemiddeld 30 euro

Een vrouw krijgt hulp bij het checken van haar energieverbruik. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Martine Hoving

Nederlanders betalen langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn gaat stap voor stap wat omlaag. Sinds de piek in december, ging het bedrag met gemiddeld 30 euro omlaag, zo blijkt uit een analyse door ING van transactiedata van klanten.

Na de Russische inval in Oekraïne begonnen de energieprijzen vorig jaar in rap tempo op te lopen. Dat is ook te zien in cijfers van het gemiddelde voorschotbedrag, verwerkt in de grafiek hieronder.

Daling sinds december

Aanvankelijk lag dit bedrag rond de 150 euro, in december piekte het op 212 euro. Daarna werd een daling ingezet. Inmiddels betalen huishoudens volgens de laatste gegevens van ING over mei nog 182 euro in de maand.

Een van de oorzaken van de daling is de invoering van het prijsplafond door de overheid. Daardoor krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Ook liggen de leveringstarieven van energiebedrijven inmiddels een stuk lager dan eind vorig jaar, meldt de bank. Dit heeft te maken met de relatief zachte winter, waardoor de gasopslagen redelijk op niveau bleef en de rust op de energiemarkt weer enigszins terugkeerde.

Ondanks gestegen belastingen

Daar staat tegenover dat mensen dit jaar wel meer kwijt zijn aan energiebelasting. Met ingang van januari is de tijdelijke btw-verlaging op energie daarnaast weer teruggedraaid.

Dit
Lees ook:
Dit kosten de 1- en 3-jaarscontracten bij energieleveranciers

Het gemiddelde voorschotbedrag is nog niet voor alle huishoudens aan het dalen, benadrukt ING. Dit heeft ook te maken met welk energiecontract je hebt. Volgens de bank zijn twee op de vijf huishoudens weer goedkoper uit dan in december. In februari was dit nog bij één op de vijf huishoudens het geval.

Afhankelijk van contractduur

Een derde van de huishoudens zou nu nog boven zijn voorschotbedrag van december zitten. Volgens ING gaat dat mogelijk om mensen van wie het voorschotbedrag eerder nog te laag was ingesteld. Ook zijn er huishoudens die eerst nog een voordelig meerjarig vast contract hadden, dat inmiddels is verlopen.

ING verwacht dat het gemiddelde voorschotbedrag de komende tijd nog wat verder omlaag gaat. "Op de Europese groothandelsmarkt zijn de inkoopprijzen van energie inmiddels flink gedaald. Kijken we voorzichtig vooruit, dan is de verwachting dat de energietarieven voor de consument in het kielzog van de groothandelsmarktprijzen nog wat verder zullen dalen en steeds vaker onder de tarieven van het prijsplafond zullen uitkomen", aldus de bank.

Waarom je rekening langzamer daalt dan de prijs voor gas en licht

02:40
Gas en licht zijn, na de enorme prijsstijgingen vorig jaar, de laatste tijd weer aardig in prijs gedaald. Toch gaat bij de meesten de energierekening lang zo snel niet naar beneden als je zou verwachten. Verslaggever Bart Reijnen zoekt uit hoe dat kan.