Ga naar de inhoud
Neef dreigde wel

Vermeende doodsbedreiging met pistool onbewezen, werknemer krijgt 14.000 euro

Neef stuurde bedreigingen via Whatsapp. Beeld © ANP

Een Zuid-Hollandse groothandel in diervoeding heeft een medewerker ten onrechte op staande voet ontslagen. Volgens het bedrijf bedreigde hij de directie en aandeelhouders met de dood, en zou hij daarbij mogelijk ook een pistool hebben getoond. De werkgever wist dat echter niet te bewijzen, en moet de man van de rechter nu 14.000 euro betalen.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.

Verhitte discussie

De 32-jarige man werkte sinds 2020 bij de Zuid-Hollandse groothandel in diervoeding. Eind vorig jaar ontstond een meningsverschil over de uitkering van achterstallig loon.

Dat leidde begin november tot een ruzie tussen de werknemer, de directeur en een adviseur in het kantoor van de werkgever. Een gesprek over een gedeeltelijke inhouding van het geld mondde uit in een verhitte discussie, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Uiteindelijk werd de werknemer door de directeur het pand uitgezet.  

'Bij keel gegrepen'

De werknemer belde daarna de politie, en zei door de directeur bij de keel te zijn gegrepen. Dat ontkende de directeur later. Hij zou de man slechts een duwtje in de nek hebben gegeven bij het verzoek het kantoor te verlaten.

Later die dag volgde een videogesprek tussen de werknemer en een van de eigenaren van het bedrijf, en telefoontjes met andere eigenaren en een ex-bestuurder.

'Doodsbedreigingen'

Diezelfde middag ontsloeg het bedrijf de man op staande voet, omdat hij in het videogesprek en tijdens de telefoontjes doodsbedreigingen zou hebben geuit. Ook zou hij daarbij mogelijk een pistool hebben laten zien.

De werknemer ontkende echter enige bedreiging te hebben geuit en stapte naar de rechter omdat hij vond dat hij ten onrechte was ontslagen.

Niet bewezen

Met succes, want de Rotterdamse kantonrechter oordeelt dat het bedrijf niet wist te bewijzen dat de werkgever inderdaad doodsbedreigingen heeft geuit. Ook kwam niet vast te staan dat de man een pistool liet zien.

Dat een neef van de werknemer via Whatsapp wel bedreigingen uitte, kan volgens de kantonrechter in dit geval niet leiden tot een ontslag op staande voet. Gedrag van vrienden of familieleden kan soms wel aan een werknemer worden toegerekend, maar omdat het bedrijf de man verweet de bedreigingen zelf te hebben geuit, gaat die vlieger in dit geval niet op.

Baan niet terug

Daarom vindt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet geen stand kan houden. Dat betekent echter niet dat de man terugkeert op de werkvloer. De arbeidsverhoudingen zijn zo ernstig verstoord, dat de werknemer zijn baan niet terug wil. Wel moet zijn ex-werkgever hem een trits ontslagvergoedingen betalen.

Scheldende
Lees ook:
Scheldende en tierende vriendin kost automonteur zijn baan

De man heeft recht op een reguliere transitievergoeding van ruim 2.500 euro, loon tijdens de opzegtermijn van 2.800 euro en een vergoeding wegens onterecht ontslag van 9.000 euro. Daarmee komt het prijskaartje van het vertrek op ruim 14.000 euro. Ook draait het diervoedingsbedrijf op voor 1.500 euro aan juridische kosten.

15.000 euro

De directeur van de groothandel zegt 'al mijn geloof in de rechtsstaat te zijn verloren', en de zaak achter zich te willen laten. "Ik vind het al erg genoeg dat ik na de bedreigingen 15.000 euro moet betalen. Het trieste is dat deze man nu ook nog 30.000 euro extra uit mijn zak wil trekken omdat hij een kapotte schouder zou hebben."

De advocaat van de werknemer laat weten 'geen aanvulling' op de uitspraak te hebben. "De beschikking is helder." Wel bevestigt zij dat er mogelijk nog een andere zaak tussen de werknemer en het bedrijf loopt.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022