Consumenten en bedrijven zullen de komende jaren nog last blijven houden van hogere inflatie. Dat verwacht Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Op z'n laatst 'in de tweede helft van 2025', zal de inflatie weer op het normale niveau zijn, zegt hij.
"De inflatie begint wel te dalen", zegt Knot tegen RTL Z. Maar nog niet genoeg. De Europese Centrale Bank (ECB) moet daarom de rente verder verhogen, vindt hij.
Om de inflatie te lijf te gaan verhoogt de ECB de rente. Dat zorgt ervoor dat lenen duurder wordt en mensen en bedrijven minder geld kunnen lenen. Het moet er weer toe leiden dat de vraag naar producten en diensten omlaag gaat.
En bij een dalende vraag, zal de prijs zakken. Zo keert de inflatie - uiteindelijk - terug naar het gewenste niveau van 2 procent, zo is het idee.
Havik
Als baas van DNB is Klaas Knot ook bestuurder van de ECB. En bepaalt hij dus mede het rentebeleid.
"Als we terug willen naar 2 procent, lukt ons dat alleen maar als we in elk geval nog een paar rentestappen doen. In elk geval in juni en juli. Daarna ben ik wat meer open minded."
Knot geldt als een zogeheten 'havik', een bankbestuurder die voorstander is van streng beleid en daarmee extra rentestappen.
DNB: meer renteverhogingen nodig om inflatie onder controle te krijgen
Ondertussen hebben consumenten en bedrijven wel last van die renteverhogingen. De hypotheekrente, die deels gebaseerd is op de ECB-rente, stijgt flink. Huizenkopers zijn daar niet blij mee, want het zorgt ervoor dat zij minder geld kunnen lenen.
Maar de grootste economische schok vanwege die rentestappen is achter de rug, denkt Knot. De stijging van de hypotheekrentes en andere 'uitleenrentes', zoals zakelijke kredieten, liep vooruit op de stijging van de ECB-rente, is zijn analyse.

Géén graaiflatie, volgens Knot
Sommige economen en analisten spreken van 'graaiflatie', als ze het over de huidige prijsstijgingen hebben. In plaats van het doorberekenen van gestegen productie- en loonkosten, doen bedrijven er dan nog een schepje bovenop voor de winst.
Knot wil daar niets van weten. "Ik vind dat een nodeloos polariserend woord", zegt hij. "Er is in 2022 sprake geweest van bovenmatige winstinflatie, aan de totale inflatie", erkent hij.
Maar volgens Knot weten we te weinig over de beweegredenen van bedrijven. "Die term (graaiflatie, red.) impliceert een bepaalde afwijzing van gedrag en daarvoor weten we te weinig van waarom die winstinflatie verhoogt was", zegt hij.