Vanaf 1 juni kun je niet meer betalen met een acceptgiro. De laatste jaren daalde het gebruik al fors, maar ooit was dit dé manier om geld over te maken. Dat de acceptgiro nu verdwijnt, is voor sommige mensen wel lastig.
Een acceptwat? Veel jongere Nederlanders zullen nog nooit een papieren acceptgiro hebben ingevuld en veel van de mensen die dat ooit wel hebben gedaan, zullen even moeten nadenken wanneer dat voor het laatst was.
Flinke verbetering
Toch was de acceptgiro ooit een enorme verbetering. Het maakte, in 1977, betalen voor consumenten een stuk gemakkelijker.
Je kreeg namelijk een ingevuld papiertje toegestuurd, waarop je alleen je handtekening hoefde te zetten. Als je het vervolgens in een envelop op de brievenbus deed of inleverde bij je bank, werd het bedrag overgemaakt dat op de acceptgiro stond.

Voorlopers
Vóór die tijd had de toenmalige Postcheque- en Girodienst (dat later de Postbank werd en weer later ING Bank) een soort acceptgiro's, maar dat werkte alleen als zowel de betaler als de ontvanger een rekening had bij de Postcheque- en Girodienst. Niet altijd zo handig dus.
De andere banken hadden overschrijvingsformulieren. Daarop stonden wel je eigen gegevens, zoals naam en rekeningnummer, maar het bedrag en de naam en het rekeningnummer van de begunstigde moest je zelf invullen. Vervolgens moet je het overschrijvingsformulier op de brievenbus doen, of bij je bankkantoor inleveren.

Online
Door de opkomst van digitaal bankieren wordt inmiddels nauwelijks meer betaald met een acceptgiro. In 1995 werden er nog meer dan 300 miljoen acceptgiro's ondertekend en naar banken verstuurd. Tien jaar later was dat aantal al gehalveerd. In 2022 werden nog 'maar' 3 miljoen acceptgiro's ingevuld en opgestuurd.
Ter vergelijking: volgens de meest recente cijfers maakten we met zijn allen in 2021 ruim 1,6 miljard keer digitaal geld over. Acceptgiro's waren in dat jaar nog maar goed voor ruim 0,2 procent van het totale aantal betalingen.
Daarbij werd er nóg eens bijna 1,6 miljard keer geld overgemaakt via een automatische incasso. Oftewel: tegenover elke papieren acceptgiro stonden meer dan 1000 betalingen via incasso of overboeking via digitaal bankieren.

En dit jaar gaat het helemaal bergafwaarts. Omdat sommige consumenten een acceptgiro pas na drie maanden invullen en opsturen, was het advies van de Betaalvereniging Nederland, die de regie voert over collectieve betaalproducten zoals de acceptgiro, om vanaf 1 maart geen acceptgiro's meer te versturen. In april werden nog maar 85.000 papieren acceptgiro's verwerkt.
Allemaal in de papierbak
Dat de dagen van acceptgiro's waren geteld, blijkt ook wel uit het feit dat de laatste jaren maar één op de tien acceptgiro's daadwerkelijk werd ingevuld en op de brievenbus werd gedaan. Van de overige negen werd het bedrag via online bankieren overgemaakt en de papieren acceptgiro verdween vervolgens in de papierbak.
Dat zoveel acceptgiro's oningevuld worden weggegooid, is overigens ook een reden dat ze worden afgeschaft, zegt Berend Jan Beugel, woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland. Hoeveel banken samen besparen nu acceptgiro's niet meer gedrukt hoeven worden, is niet bekend, zegt hij. "Dat zijn concurrentiegevoelige bedragen die banken niet prijsgeven."

QR-code en Tikkie niet voor iedereen
Een papieren alternatief voor de acceptgiro is de papieren overschrijvingskaart, die ook nog altijd bestaat. Dat is vooral handig voor de 2,6 miljoen Nederlanders die digitaal niet zo handig zijn en niet (helemaal) zelf hun bankzaken kunnen regelen. De vraag is overigens hoe lang nog. In 2021 werden er 18,7 miljoen gebruikt, minder dan twee papieren overschrijvingen per volwassen Nederlander.
Daarnaast zijn er een aantal mogelijkheden om digitaal te betalen .Naast online bankieren zijn er nog een paar alternatieven om je bankzaken te regelen. Zo kun je betalen door met je telefoon een QR-code te scannen. Ook kun je geld overmaken, of vragen, via Tikkie. Verder kun je natuurlijk met je creditcard betalen, of via betaaldienst PayPal.
