Ga naar de inhoud
Ergste lijkt voorbij

Consumentenbond: Spar duurste supermarkt, Dirk de goedkoopste

Een vrachtwagen van supermarktketen Spar. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Dijkstra bv

De prijzen voor basisboodschappen zoals rijst, koffie, melk en aardappelen zijn in een half jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit een inventarisatie bij 14 supermarktketens door de Consumentenbond. Bij supermarktketen Spar ben je het duurste uit, bij de Dirk het goedkoopst.

De bond vergeleek ruim 100 producten van huismerken. De producten die het sterkst in prijs stegen waren suiker (plus 78 procent), bloemkool (plus 54 procent) en per zes verpakte bruine bollen (plus 43 procent).

Ook alweer prijzen verlaagd

De belangenclub constateerde de sterkste prijsstijgingen in december 2022 en januari 2023, toen supermarkten dagelijks de prijzen van gemiddeld 150 producten verhoogden.

Gemiddeld gingen de prijzen in de periode november 2022 tot en met april 2023 met 15 procent omhoog. Daarvoor werden boodschappen ook al duurder. In vergelijking met twee jaar geleden zijn sommige producten zelfs verdubbeld in prijs, aldus de Consumentenbond. 

Prijzen
April 2023:
Prijzen graan en zuivel dalen en dat gaan we merken in de supermarkt

Het ergste lijkt inmiddels wel achter de rug. Sommige producten, zoals zonnebloemolie, zijn zelfs alweer wat in prijs gedaald. Sommige ketens verlaagden ook de prijzen van roomboter, verse groenten en fruit en A-merken als Senseo-koffiepads en Heinz-tomatenketchup. 

Grote verschillen tussen ketens

Niet alle supermarkten doen dit, blijkt uit het onderzoek. Bij de ene keten ben je een stuk duurder uit dan het gemiddelde dan bij de andere. 

Spar is dus de duurste. Basisproducten zijn hier 20 procent duurder dan wat je gemiddeld kwijt bent in een supermarkt. De gemiddelde prijzen komen overeen met wat de twee marktleiders Albert Heijn en Jumbo voor hun waar rekenen. 

Supermarktketen Dirk is de goedkoopste. Consumenten betalen hier gemiddeld 11 procent minder dan het gemiddelde van alle supermarkten. 

Even een blokkie om

Met deze prijsverschillen kan het lonen om even om te rijden naar een andere supermarkt, vertelt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. "Het ligt er natuurlijk wel aan hoe ver je er voor om moet rijden", voegt zij nog wel toe.

In onderstaande video leggen we je uit hoe het kan dat eten nog steeds duurder wordt, terwijl de inflatie inmiddels minder hoog is dan enkele maanden geleden. 

Inflatie daalt, maar potje pindakaas veel duurder: zo zit dat

03:06
De torenhoge inflatie is langzaam aan het dalen. De prijzen stijgen nog wel, maar niet meer zo hard als voorheen. Maar boodschappen worden nog steeds duurder. Hoe kan dat? We leggen het uit aan de hand van een potje pindakaas.