Ga naar de inhoud
Tot 10.000 euro

ING volgt Rabobank en verhoogt de spaarrente ook tot 1 procent

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Bij ING Bank krijg je vanaf 1 juni iets meer rente op je spaarrekening: 1 procent. Nu is dat nog 0,75 procent. De aankondiging van de grootste bank van ons land komt een week nadat concurrent Rabobank meldde dat het de spaarrente tot 1 procent gaat verhogen.

De verhoging van de spaarrente geldt voor particulieren tot een saldo van 10.000 euro. Als je meer geld op je spaarrekening hebt staan, dan gaat de rente ook omhoog, maar voor bedragen tussen de 10.000 en 1 miljoen euro krijg je straks 0,9 procent. Nu is dat nog 0,65 procent.

Als je meer dan 1 miljoen euro hebt gespaard dan heb je pech, want de rente boven dat bedrag blijft nul. Volgens ING krijgt straks het grootste deel van haar spaarders 1 procent rente over hun gehele spaarsaldo.

Rabo
Lees ook:
Rabo verhoogt als eerste grote bank de spaarrente naar 1 procent

Zakelijke klanten

Voor zakelijke klanten gaat de spaarrente ook omhoog, maar dat geldt wel voor grotere bedragen. Op een saldo tot 25.000 euro stijgt de rente eveneens van 0,75 procent tot 1 procent. Over het meerdere tot 5 miljoen krijg je vanaf 1 juni geen 0,65 procent, maar 0,9 procent.

Tussen de 5 en 10 miljoen euro blijft de rente voor zakelijke klanten overigens staan op 0,5 procent. Boven de 10 miljoen euro blijft de rente nul.

Hoe
Lees ook:
Hoe de bank profiteert van de hoge rente, maar jouw spaarrekening niet

Eerdere renteverhogingen

Nederlandse banken verhogen al een tijdje de spaarrente, nadat deze jarenlang nul procent was of zelfs negatief. Zo ging de spaarrente bij ING per 1 mei al omhoog van 0,5 procent tot 0,75 procent.

Rabobank was vorige week de eerste grote Nederlandse bank die aankondigde per een rente van 1 procent te gaan betalen, ook per 1 juni.

Winst
Lees ook:
Winst ABN explodeert, maar ceo wil geen hogere spaarrente beloven

Oproep Kaag

De verhoging van de variabele spaarrente door zowel Rabobank als ING Bank komt twee weken nadat minister Sigrid Kaag van Financiën aangaf dat zij het belangrijk vindt dat banken de spaarrentes snel genoeg laten stijgen.

Woordvoerder Daan Heijbroek wil niet zeggen of de aangekondigde renteverhoging heeft te maken met haar oproep. Vorige week zei woordvoerder Guido Groot van Rabobank nog dat de verhoging van de spaarrente niets te maken had met haar oproep. 

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de spaarrente nog zo laag staat

Van de drie grote Nederlandse banken is ABN Amro de enige die nog geen plannen heeft om de rente te verhogen tot 1 procent. Meestal volgen de banken elkaar als er een de spaarrente verhoogt. De bank, deels in handen van de staat, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Andere banken bieden meer rente

De verhoging van de spaarrente tot 1 procent door Rabo en ING blijft overigens achter bij de verhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken ontvangen rente als zij geld stallen bij de ECB.

Er zijn al wel banken die een veel hogere spaarrente vergoeden dan de grote Nederlandse banken. Zo zijn er meerdere die al meer dan 2 procent rente betalen.

Christine Lagarde, de topvrouw van de ECB, zei afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat consumenten die een hogere spaarrente willen altijd kunnen overstappen naar een andere bank.

In deze video zie je of je door je bank in de maling wordt genomen of niet:

Waarom de hypotheekrente stijgt, maar je spaarrente niet

03:09