Ga naar de inhoud
'Niet te maken met oproep Kaag'

Rabo verhoogt als eerste grote bank de spaarrente naar 1 procent

Beeld © Kim van Dam/HH/ANP

De Rabobank gaat met ingang van 1 juni de spaarrente verhogen naar 1 procent. Het is de eerste grote Nederlandse bank die daarop uitkomt. De verhoging komt kort nadat minister Sigrid Kaag van Financiën zei het belangrijk te vinden dat banken de spaarrentes snel genoeg laten stijgen.

Een volle procent rente. Zoveel krijg je vanaf 1 juni op je spaarrekening bij Rabobank. Dat geldt dan voor de variabele spaarrente. Ook krijg je die 1 procent rente alleen voor bedragen tot 5 miljoen euro. Daarboven blijft de spaarrente nul.

Oproep Kaag

De verhoging van de variabele spaarrente komt nadat vorige week donderdag minister Sigrid Kaag van Financiën in de Tweede Kamer zei het belangrijk te vinden dat banken de spaarrentes snel genoeg laten stijgen.

Maar volgens woordvoerder Guido Groot van Rabobank heeft de renteverhoging die nu is aangekondigd niets te maken met haar oproep. Zonder deze was de rente ook verhoogd, zegt hij.

Hoe
Lees ook:
Hoe de bank profiteert van de hoge rente, maar jouw spaarrekening niet

Overigens verhoogt Rabobank ook de vaste spaarrentes, per 22 mei. Die verhoging geldt alleen voor bedragen die je twee jaar of meer vast zet.

Officiële rente ECB al veel meer gestegen

De officiële rente, die de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt, groeit al een tijdje. Spaarrentes stijgen ook wel, maar minder snel dan die officiële rente, die banken ontvangen als zij geld stallen bij de ECB.

Dat de spaarrente met een bepaalde vertraging wordt verhoogd, komt doordat spaargeld voor een groot deel voor langere tijd weer door banken wordt uitgeleend, bijvoorbeeld in de vorm van langlopende leningen, zoals hypotheken, aldus De Groot.

Dat betekent dat het door de bank uitgeleende geld voor langere tijd vast staat en dat banken de hogere rente alleen kunnen berekenen voor nieuwe leningen die banken verstrekken aan consumenten of bedrijven, legt hij uit.

Winst
Lees ook:
Winst ABN explodeert, maar ceo wil geen hogere spaarrente beloven

ING en ABN Amro

Kleinere banken die in Nederland actief zijn vergoeden vaak al lang een rente van 1 procent en zelfs ook al van meer dan 2 procent. Maar van de vier grote Nederlandse banken is Rabobank die eerste die op spaarrente van dat niveau uitkomt.

Bij ABN Amro en ING krijg je nu nog een rente van 0,75 procent. Bij ABN Amro geldt dat tot maximaal 1 miljoen euro. Bij ING krijgt je 0,75 procent tot 10.000 euro. Voor het meerdere tot 1 miljoen euro is dat 0,65 procent. SNS biedt 0,75 procent tot 100.000 euro en voor het meerdere 0,25 procent.

Vorige week zei topman Robert Swaak van ABN Amro nog niet te willen beloven dat de spaarrente, ondanks de winstexplosie die mede het gevolg is van een hogere marge op rentes, omhoog gaat.

Tonnen
Lees ook:
Tonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat