Ga naar de inhoud
Zekerheid of afwachten?

Energieprijzen dalen verder: nu een jaarcontract afsluiten of niet?

Een vrouw isoleert haar woning met folie achter de radiator. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Met ingang van komende maand kun je als je dat wil weer een vast energiecontract afsluiten voor langer dan een jaar. Energiemaatschappij Vattenfall biedt een contract met een looptijd van maar liefst drie jaar. En bij tal van maatschappijen kun je terecht voor contracten van één jaar.

En zo'n lange periode zekerheid over je energiekosten was in het afgelopen jaar voor veel mensen niet mogelijk. Energiebedrijven boden deze contracten niet meer aan, vanwege de snel stijgende prijzen op de groothandelsmarkt voor gas. 

Vanaf
Lees ook:
Vanaf juni weer contracten voor 3 jaar vast bij Vattenfall

Sinds halverwege maart is dat helemaal veranderd. De kleine maatschappij Mega was de eerste die met een contract met een looptijd van een jaar kwam. En als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Inmiddels kun je bij veel maatschappijen weer een contract voor een jaar afsluiten, waaronder alle grote aanbieders. En voor prijzen onder het prijsplafond.

En vandaag kwam energiereus Vattenfall zelfs met een contract met een looptijd van drie jaar. Het bedrijf kan dat doen omdat de inkoopprijzen verder zijn gedaald. Tegelijkertijd liggen de prijzen nog wel boven het niveau van voor de oorlog. Kortom: doe je er goed aan om nu een contract af te sluiten of wacht je tot de prijzen misschien nog wel verder dalen?

Behoefte aan zekerheid...

Het grote voordeel van een vast contract is dat je als consument een jaar lang weet waar je aan toe bent. Best fijn, met de onzekerheid van vorig jaar over de hoogte van de energierekening nog vers in het geheugen. 

Nu een jaarcontract afsluiten is 'zeker slim', legde Joris Kerkhof van prijsvergelijker Independer in maart al uit. Sinds dat moment zijn de prijzen op de groothandelsmarkt alleen maar verder gedaald.

Met een jaarcontract loop niet het risico dat je energierekening hoger wordt als de gasprijs stijgt, aldus Kerkhof. "En je hebt het voordeel dat die prijs tot na de winter vast blijft staan, terwijl het prijsplafond op 31 december afloopt."

...heeft een prijs

"Met een jaarcontract weet je zeker dat je komende winter goed zit", legde Ben Woldring, directeur van prijsvergelijker Gaslicht.com, eerder al uit. "We willen geen geopolitieke onzekerheid in de woonkamer."

Het
Lees ook:
Het prijsplafond is ingewikkeld: jullie vragen beantwoord

Klinkt verleidelijk, maar moet je nu al toehappen? De tarieven die nu worden geboden liggen weliswaar onder het prijsplafond, maar alsnog ver boven het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De prijs die je betaalt voor zekerheid, noemt Woldring dat. 

"Je zou kunnen wachten tot meer partijen een vast contract gaan aanbieden en dat de prijs misschien nog wel door zakt, want de gasprijs is op dit moment aan het zakken", zegt Kerkhof. Het is niet zeker dat de gasprijzen verder zullen dalen.

Dat bedrijven weer langere contracten aanbieden, heeft ook te maken met een regelverandering. Die gaat vanaf 1 juni in, vanaf dat moment betaal je als consument een stuk meer om je oude contract op te zeggen dan nu het geval is. Eigenlijk zou de wijziging al op 1 april ingaan. 

Kijken naar de concurrentie

Nu betalen klanten die overstappen maximaal 100 euro opzegboete. Om te voorkomen dat energiebedrijven met voorraden gas blijven zitten, zijn ze huiverig voor lange contracten. Met ingang van volgende maand gaat het boetebedrag fors omhoog, zo is wettelijk bepaald. Het kan dus best zo zijn dat er geen bedrijven meer bijkomen die voor juni nog met vaste contracten komen. En het is ook niet zeker dat de tarieven bij andere bedrijven nog veel lager worden.

Meer
Lees ook:
Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels

Het bepalen van de tarieven is een ingewikkeld proces: hoe meer korting, hoe meer klanten, maar ook minder marge. En daarbij kijken bedrijven ook wat de concurrentie doet. 

Voorraden moeten gevuld worden

Er speelt nog iets mee, vertelt Kerkhof. China deed vanwege corona nauwelijks mee in de strijd om vloeibaar gemaakt gas (LNG). Dat werd vorig jaar massaal ingekocht in plaats van Russisch gas om de voorraden in Europa te vullen. "China komt nu ook in de markt. Meer landen gaan LNG kopen, dus de prijs gaat waarschijnlijk richting de zomer weer wat omhoog", aldus Kerkhof eerder. 

En gewoon een variabel contract houden? Dat kan ook gewoon. Op dit moment kan dat zelfs het goedkoopst zijn, vertelt Kerkhof. "Maar dat betekent wel dat je elke maand een wijziging van je tarief kunt krijgen. Dat kan naar beneden, maar kan ook mee omhoog."

Bedrijven met jaarcontracten en hun tarieven:

Er zijn inmiddels ongeveer 20 leveranciers die een vast contract voor een jaar aanbieden met tarieven rond het prijsplafond. Wat Vattenfall rekent voor hun contract voor drie jaar, maakt het bedrijf in juni bekend.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt de prijzen in de gaten in zijn energiemonitor. Deze vind je hier, met daarin de prijzen van 1 mei. 

Kijk meer: er dreigt een nieuwe energiecrisis

03:06
Laat je niet te veel misleiden door dalende gasprijzen. Door een jaar oorlog in Oekraïne zijn de tijden van goedkoop gas voorbij. Bedrijven en consumenten doen er goed aan zich nu al voor te bereiden op de volgende winter. Want een nieuwe energiecrisis dr