Ga naar de inhoud
'Miljoenen euro's'

Bitvavo-topman Nuvelstijn gedupeerd door 'wonderbelegger'

Bitvavo-directeur Mark Nuvelstijn Beeld © ANP

Topman Mark Nuvelstijn van cryptobeurs Bitvavo is een van de gedupeerden van wonderbelegger Max R., die sinds vorige maand vastzit op verdenking van grootschalige beleggingsfraude. "Ik ben als privépersoon, net als vele anderen, helaas slachtoffer geworden", bevestigt hij na berichtgeving door het FD.

Het Financieele Dagblad (FD) ontdekte dat Nuvelstijn een kort geding tegen R. aanspande, naar verluidt om miljoenen van hem terug te krijgen.

Extravagante levensstijl

De 26-jarige Max R. en zijn vriendin werden in april aangehouden door opsporingsdienst FIOD op verdenking van beleggingsfraude. De man beloofde klanten rendementen tot 25 procent, maar besteedde een deel van de inleg aan een extravagante levensstijl met luxe diners, juwelen en dure auto's.

Jonge
Lees ook:
Jonge crypto-oplichter leidde luxeleventje, maar moet nu cel in

Volgens het FD, dat al eerder over de zaak schreef, zijn ten minste 80 vermogende beleggers gedupeerd. De FIOD denkt dat de verdachte in totaal zo'n 26 miljoen euro afhandig heeft gemaakt van beleggers.

Bitvavo-topman slachtoffer

Een van de gedupeerden blijkt nu dus Bitvavo-directeur Nuvelstijn te zijn. Begin april zou een kort geding tussen de topman van de cryptobeurs en R. hebben gediend, waarbij de eerste 'miljoenen euro's' probeerde terug te krijgen. De uitspraak in de rechtszaak zou op verzoek van Nuvelstijn zijn aangehouden, in afwachting van het onderzoek van de FIOD.

Volgens Bitvavo staat het cryptobedrijf los staat van de zaak. "Het betreft een (privé)kwestie die niets te maken heeft met Bitvavo", aldus het bedrijf in een reactie. Nuvelstijn laat via het cryptobedrijf weten zich lopende het onderzoek van een verdere toelichting te onthouden.

"Helaas kan ik niet te veel over deze kwestie zeggen omdat deze persoon, zoals ik uit de media begrijp, reeds is aangehouden en ik het onderzoek niet wil verstoren. Ik ben als privépersoon, net als vele anderen, helaas slachtoffer geworden. Ik wacht zoals de andere gedupeerden op de uitkomsten van het onderzoek van de FIOD."

Klanttegoeden

Begin dit jaar kwam Bitvavo in het nieuws, nadat bleek dat 280 miljoen euro aan klanttegoeden waren gestald bij het moederbedrijf van de failliete cryptobelegger Genesis.

Door de financiële problemen van die bedrijven was het onzeker geworden of die tegoeden terug zouden komen. In februari sloot Bitvavo daarover een akkoord, waaronder het grootste deel zou worden terugbetaald.

Deal
Lees ook:
Deal Bitvavo over cryptomiljoenen: '80 tot 100 procent komt terug'