Ga naar de inhoud
'Mede door steunpakketten'

'Graaiflatie was er wel degelijk: prijzen 20 procent extra verhoogd'

Beeld © ANP/Hollandse Hoogte / Angeliek de Jonge

Graaiflatie in Nederland? Vorig jaar zijn de prijzen van producten wel degelijk veel sterker gestegen dan de prijzen van onder meer grondstoffen en energie, zegt Hugo Erken, econoom bij RaboResearch.

De prijzen van boodschappen, benzine en energie zijn het afgelopen jaar hard gestegen. En daarbij was er ook sprake van 'graaiflatie', prijzen zijn meer verhoogd dan strikt noodzakelijk, aldus Erken.

Volgens hem hebben ondernemers de prijzen 'al snel' met 20 procent meer verhoogd dan de gestegen productiekosten rechtvaardigden.

FNV:
Lees ook:
FNV: aandeelhouders van bedrijven profiteerden meer dan werknemers

Gebruikmaken van de situatie?

Het is lastig na te gaan waarom ondernemers dat hebben gedaan, zegt Erken. "Misschien zijn er ondernemers die gebruikmaakten van de situatie, dat zal ongetwijfeld voorkomen."

Maar er zijn volgens hem misschien ook ondernemers die vooruitlopen op loonstijgingen waar ze mee te maken krijgen. Volgens cijfers van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), die betrokken is bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao's in Nederland, stegen in april lonen in nieuw afgesloten cao's met 7,5 procent.

IMF
Lees ook:
IMF verwacht loonstijging: 'Kunnen bedrijven betalen uit winstmarge'

Als het gaat om producten die we allemaal nodig hebben, dan is het de vraag of het een goede gang van zaken is dat de prijzen zo hard zijn verhoogd, aldus Erken.

'Steunpakketten erg ongericht en fors'

Maar er zijn ook forse steunpakketten voor consumenten geweest, zegt hij. Voor een deel kwamen die terecht bij mensen met een smalle beurs en dat is volkomen terecht, aldus Erken.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie stijgt weer, toch is het hoogtepunt 'echt wel voorbij'

"Maar de steunpakketten waren wel erg ongericht, en misschien ook wat fors. En ze kwamen voor een deel ook terecht bij huishoudens die het geld misschien helemaal niet nodig hadden, en het misschien hebben uitgegeven aan luxe etentjes of vakantie."

'Arbeidsmarkt is extreem krap'

Dat houdt een te grote vraag in stand, terwijl ondernemers die vraag niet aan kunnen, zegt Erken. De arbeidsmarkt is immers nog steeds extreem krap, waardoor veel bedrijven moeilijk aan werknemers kunnen komen. "En wat ga je als ondernemer dan doen als je de productiecapaciteit niet kunt uitbreiden? Dan ga je de prijzen verhogen."

Cao-lonen
Lees ook:
Cao-lonen stijgen meest in 40 jaar: 'Acties van werknemers helpen'

Komt er nog meer?

Het is volgens Erken moeilijk te zeggen in hoeverre we nog meer met graaiflatie te maken krijgen. Dat hangt ervan af hoe de economie zich ontwikkelt, legt hij uit.

Als de vraag kleiner wordt, of ondernemers merken dat ze marktaandeel verliezen, dan zullen ze op een gegeven moment terughoudend zijn met het verder verhogen van hun prijzen, aldus Erken.

In deze video zie je of de winsten van grote bedrijven de inflatie hebben veroorzaakt:

Zorgen bedrijven voor 'graaiflatie'? Onze experts leggen het uit

02:16