Ga naar de inhoud
Let op je aftrekposten

Alleen vandaag nog: hier moet je op letten bij je belastingaangifte

Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Je hebt alleen vandaag nog voor het doen van je belastingaangifte, voor veel mensen één van de vervelendste boekhoudklussen van het jaar. Hoe vervelend ook, het loont vaak wel om er even voor te gaan zitten. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

Het draait daarbij om aftrekposten, kosten die je hebt gemaakt die je mag aftrekken van het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Hoe lager dat bedrag, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Kortom: hoe meer aftrekposten je kunt opvoeren, hoe gunstiger het is.

Vergeten? Eerst een herinnering

Op de laatste dag is het traditiegetrouw druk. "Er zijn waarschijnlijk nog veel mensen die hun aangifte op het laatste moment doen of uitstel aanvragen", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Mocht je je aangifte niet op tijd hebben ingevuld én geen uitstel hebben aangevraagd, dan krijg je eerst nog een herinnering opgestuurd. Die valt dan eind mei, begin juni op de deurmat. Als je dan nog geen aangifte doet, krijg je een aanmaning ergens eind juli. Wanneer je het dan nog laat afweten, maakt een inspecteur van de Belastingdienst een schatting van de aanslag en krijg je een verzuimboete.

Een van de belangrijkste aftrekposten is die van zorgkosten. Je premie voor de zorgverzekering en de bedragen voor je eigen risico zijn weliswaar niet aftrekbaar, maar veel andere kosten wel. Zoals de rekening voor verpleging in een ziekenhuis, of behandeling bij tandarts, fysio of andere specialist. 

Ook medicijnen, als de dokter ze heeft voorgeschreven, zijn aftrekbaar. Althans, als de uitgaven hoger zijn dan de wettelijke eigen bijdrage. Ook de aanschaf van steunzolen is aftrekbaar, net als - onder voorwaarden - een gehoorapparaat. Ook een dieet op voorschrift van de arts of diëtist mag als aftrekpost gebruikt worden. Voor extra kleding en beddengoed is een vast bedrag à 310 euro aftrekbaar

Eigen
Lees ook:
Eigen risico verandert: hoe pakt dat straks voor jou uit?

Eigen woning

Echt interessant wordt het voor huizenbezitters. Die mogen onder voorwaarden de rente die ze over hun hypotheek betalen aftrekken. Of dit mag, hangt af van wat voor hypotheek je hebt en op welk moment je je hypotheek hebt afgesloten. Ook een aantal kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek, zoals notariskosten, mag je aftrekken van de belasting. 

Verder mag je nog bepaalde vaste lasten aftrekken die je hebt als je niet op eigen grond woont, zoals erfpacht

Alimentatie

Geen eigen huis meer vanwege een scheiding? Dat heeft vanzelfsprekend ook gevolgen bij het doen van belastingaangifte. Een klein gelukje bij een ongeluk: de alimentatie die je aan je partner betaalt, is ook aftrekbaar van de belasting. 

Zakelijk

Voor zzp'ers is er ook een hoop te winnen bij de belastingaangifte. De belangrijkste aftrekpost is de zelfstandigenaftrek. Daarvoor zijn twee zaken van belang: je moet minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming en je moet officieel ondernemer zijn.

Als dat het geval is mag je een bedrag van 6310 euro van je winst aftrekken. Daardoor betaal je dus minder belasting. De aftrek is wel beperkt tot 40 procent, dus als je zoveel verdient dat je in het hoogste belastingtarief valt, betaal je nog wel wat belasting hierover.

Bierviltje
Lees ook:
Bierviltje ambtenaren: afschaffen hypotheekrenteaftrek levert meer welvaart op

Voor startende ondernemers komt daar ook de startersaftrek bovenop. Die mag je maximaal drie keer inzetten in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent. De startersaftrek bedraagt 2123 euro. Snel sommetje: over de eerste 8433 euro winst die je als startende ondernemer maakt, betaal je sowieso al geen (of heel weinig) belasting. 

Daarnaast mag een zzp'er investeringen opvoeren als aftrekposten. Dat gaat via drie verschillende regelingen, legt Peter Beets van ABN Amro uit

Vermogen

Ook goed om te weten: mensen met een hoop spaargeld of ander vermogen worden dit jaar weer via de tussenoplossing aangeslagen, die is verzonnen als overbrugging tussen de oude – door de rechter afgeschoten – vermogensrendementsheffing en het nieuwe systeem dat nog een paar jaar op zich laat wachten.

De
Lees ook:
De nieuwe spaartaks: eerlijker, maar ook ingewikkelder voor burgers

De bottomline: wie alleen spaargeld heeft, betaalt sowieso geen vermogenstaks dit jaar. De staat gaat er namelijk vanuit dat het rendement daarop in 2022 0 procent was. 

Over al je andere vermogensbestandsdelen (beleggingen, extra huizen, etc.) wordt een rendement verondersteld van 5,53 procent. Je moet tegenwoordig zelf aangeven hoe je vermogen is verdeeld, want de fictieve verdeling die de fiscus vroeger aanhield is gesneuveld.

Wel belangrijk: je hoeft niet over al je vermogen belasting te betalen. De eerste 50.650 euro is vrijgesteld, en als je partner hebt de eerste 101.300 euro.