Ga naar de inhoud
Bij sommige producten

Stakers AH zetten door: 'Ook lege schappen bij andere supers'

"Tijdens corona had AH wat extra kunnen bieden, dat hebben ze niet gedaan, nu komen we het halen", zegt FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

De medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn zeggen net zo lang door te gaan met staken voor een hoger loon tot de supermarktketen met een beter bod komt. "Dan zullen ook bij andere supermarktetens de schappen leeg raken", voorspelt retailexpert Paul Moers.

De vakbonden willen van Albert Heijn een loonsverhoging van 10 procent én ze willen dat de arbeidsvoorwaarden, zoals toeslagen in het weekend, niet verslechteren.

Maar Albert Heijn biedt een loonsverhoging van 6 procent plus een verhoging van 2 procent per januari volgend jaar. Daar zit dus een gat tussen en zolang de twee partijen er niet uit zijn wordt er gestaakt.

Vandaag
Lees ook:
Vandaag al lege schappen AH door staking distributiecentra

'Niemand wil stoppen'

In alle distributiecentra van Albert Heijn staken medewerkers nu, zegt FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen. Eerder was nog gecommuniceerd dat de acties maar tot woensdag zouden duren.

"Ik vraag elke dag of we moeten doorgaan, of dat we moeten stoppen, maar ik heb nog niemand gevonden die wil stoppen", aldus Zühlke-van Hulzen.

Lege
Lees ook:
Lege schappen in AH: hoe trouw is men aan eigen supermarkt?

'Meerderheid staakt'

De meerderheid van de vaste krachten staakt volgens hem. In het distributiecentrum in Geldermalsen, van waar houdbare producten met vrachtwagens naar de winkels gaat, staakt bijna iedereen, zegt Zühlke-van Hulzen.

Nu kun je producten als shampoo wel wat langer bewaren. "Maar de voorraden in de winkels zijn niet heel groot." In Geldermalsen wordt volgens hem sinds zondagavond 19.00 uur doorlopend gestaakt.

Helft
Lees ook:
Helft vakbondsleden bereid om te staken voor een hoger loon

Staking in alle distributiecentra

Albert Heijn heeft nog vier andere distributiecentra, in Zaandam, Pijnacker, Zwolle en Tilburg. Van daaruit worden ook versproducten gedistribueerd. "Ik heb foto's gezien van het distributiecentrum in Zwolle en daar wordt helemaal niet gewerkt", aldus Zühlke-van Hulzen.

Dat is volgens hem als sinds zondagnacht het geval. In Pijnacker wordt er ook sinds zondagnacht gestaakt en in Tilburg sinds maandagochtend, zegt hij. In Zaandam staken de parttimers volgens hem al sinds zondagavond en de medewerkers die in dienst zijn vanaf gisteravond.

AH: problemen in noordoosten en zuidwesten

Maar volgens Albert Heijn kan 'meer dan de helft' van de winkels nu goed worden bevoorraad, schrijft de supermarkt in een mail aan het begin van de middag.

"Alleen in de regio noordoost en zuidwest zullen onze klanten in de loop van vandaag wellicht wat effect merken van de acties", staat er verder.

'Zware problemen'

Toch zien sommige deskundigen het somber in. Als de stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn uit de hand lopen en nog veel langer duren, ontstaan er 'zware problemen' in de Nederlandse supermarkten, zegt retail- en merkendeskundige Paul Moers tegen persbureau ANP.

"Albert Heijn heeft zo'n 37 procent marktaandeel, als die klanten naar andere supermarkten gaan dan raken de schappen daar ook leeg." Andere supermarktketens kunnen het volgens hem niet aan als veel consumenten dan daar naartoe gaan voor hun boodschappen.

Supermarkten
Lees ook:
Supermarkten nog steeds de fout in met kassabon: 'Onacceptabel'

'Bij bepaalde producten'

Maar Dirk Mulder, sectorbankier die zich bij ING richt op detailhandel, ziet op korte termijn geen grote problemen. Wel denkt hij dat als er een run komt op bepaalde producten, zoals op pasta en toiletpapier tijdens corona, bij bepaalde producten tekorten kunnen ontstaan.

En als de stakingen langer dan een week zullen duren en ook in alle distributiecentra, dan kan ik mij voorstellen dat er problemen komen zegt hij. "Maar ook daar zullen andere supermarkten op inspelen en van profiteren."

'AH zal inbinden'

Volgens Mulder hebben de meeste supermarktketens nog wel ruimte genoeg in de distributieketen om op een grotere vraag in te spelen. "Alhoewel er nog steeds tekorten zijn aan personeel." Maar hij denkt dat Albert Heijn uiteindelijk zal inbinden. "Dit houden ze niet lang vol."

Moers denkt ook dat Albert Heijn uiteindelijk een paar procent meer loon gaat bieden, zegt hij. "Maar die hogere kosten zullen volgens hem leiden tot hogere prijzen in de schappen."