Ga naar de inhoud
Graaiflatie

IMF verwacht loonstijging: 'Kunnen bedrijven betalen uit winstmarge'

'Bedrijven hoeven niet hun prijzen te verhogen om de hogere lonen op te vangen, want dat kunnen ze prima zelf, uit hun gestegen winsten.' Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Bedrijven maken hogere winsten en ze kunnen daarmee prima de stijgende loonkosten opvangen. Ze hoeven dus niet hun prijzen verder te verhogen om duurder personeel te kunnen betalen, aldus het Internationaal Monetair Fonds.

Een loon-prijsspiraal? Het IMF is er niet bang voor. De lonen blijven namelijk nog steeds achter bij de prijsstijgingen, aldus Pierre-Olivier Gourinchas, de directeur onderzoek bij het IMF.

Dat betekent dus dat de koopkracht daalt, concludeert hij.

Voedsel
Lees ook:
Voedsel ruim 18 procent duurder in een jaar tijd, benzine wel goedkoper

En dat terwijl de arbeidsmarkt sterk is, met veel vacatures, gaat Gourinchas verder. "Dit suggereert dat de reële lonen moeten stijgen en ik verwacht dat ze dat ook gaan doen."

Maar bedrijven hoeven niet hun prijzen te verhogen om die hogere lonen op te vangen, want dat kunnen ze prima zelf, uit hun gestegen winsten, aldus Gourrinchas.

Cao-lonen
Lees ook:
Cao-lonen stijgen meest in 40 jaar: 'Acties van werknemers helpen'

De winstmarges van bedrijven zijn de afgelopen jaren immers omhoog gegaan, door flinke prijsverhogingen en slechts bescheiden loonstijgingen, ziet hij.

'Overwinst extra belasten'

Het zijn vooral die hogere prijzen en daarmee hogere winstmarges die inflatie veroorzaken, voegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus daar aan toe. "Ze maken meer winst, overwinst zou je kunnen zeggen."

Centrale banken, zoals de ECB, kunnen die inflatie niet goed bestrijden door de rente te verhogen, aldus De Geus. In plaats daarvan moet de oorzaak bij de bron worden aangepakt, vindt hij. Bijvoorbeeld door een belasting op overwinst en het aanpakken van monopolies en marktmacht van bedrijven, aldus De Geus.

In deze video zie je of de winsten van grote bedrijven de inflatie hebben veroorzaakt:

Zorgen bedrijven voor 'graaiflatie'? Onze experts leggen het uit

02:16
Bron: RTL Z