Je elektrische auto opladen aan een openbare laadpaal is in Rotterdam stukken goedkoper dan in Utrecht. Waar de eerste stad 31 cent per kilowattuur (kWh) rekent, is dat in Utrecht maar liefst 79 cent. Dat is een prijsverschil van 48 cent.
Vergelijkingssite Pricewise zette op een rij in welke van de vier grote steden bezitters van elektrische auto's het goedkoopst uit zijn als het gaat om opladen.
De tarieven in Utrecht steken met kop en schouder boven de andere drie steden uit. Zelfs snelladen bij Fastned is momenteel goedkoper dan in deze gemeente, laat onderstaande tabel zien.
Den Haag, Rotterdam en Utrecht werken met een concessietarief; in iedere stad is één aanbieder die de laadpalen plaatst en daar het tarief voor bepaalt. Als consument betaal je in ieder geval dat tarief als je een laadpas hebt van de aanbestede partij. Andere aanbieders rekenen vaak iets extra als je hun pas bij zo'n laadpaal gebruikt.
Van jaarlijks naar driemaandelijks
In Utrecht werden de tarieven voorheen altijd jaarlijks aangepast. Door de situatie van de afgelopen maanden op de energiemarkt, is dat veranderd naar een aanpassing elk kwartaal, zegt een woordvoerder van de gemeente. Prijsstijgingen op de energiemarkt worden met terugwerkende kracht doorgevoerd en daarom zijn de tarieven in Utrecht nu relatief hoog.
Den Haag en Rotterdam passen hun tarieven nog steeds jaarlijks aan. In Amsterdam zijn er meerdere aanbieders van openbare laadpalen. Daarom lopen de tarieven daar uiteen. Bij snelladers betaal je er bijvoorbeeld 30 cent per kWh, bij 'gewone' laadpalen van bijvoorbeeld Vattenfall en Total Energies 56 cent.

Of Utrecht op een gegeven moment weer overstapt op een jaarlijkse tariefaanpassing, durft de woordvoerder niet te zeggen. "Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat het voor de klant volgend kwartaal weer goedkoper wordt om te laden, nu de energieprijzen dalen."
Even duur als benzine
Maarten van Biezen, bestuurslid van de Vereniging Elektrische Rijders, zou daar graag een garantie voor hebben. "Vorig jaar kostte ook laden in Amsterdam minder dan 30 cent, dat is nu zo'n beetje verdubbeld."
De hoge laadprijzen zorgen er volgens hem voor dat elektrisch rijden niet meer goedkoper is dan rijden op benzine. "Bij een laadprijs van 70 cent per kWh zijn de kosten vergelijkbaar met het tanken van een benzineauto. Elektrische auto's zijn een stuk duurder in de aanschaf dan benzineauto's. Dat wil je terugverdienen met goedkoper rijden, maar dat lukt op deze manier niet. En dat vertraagt de overgang naar elektrisch rijden en de klimaatwinst die dat oplevert."