Ga naar de inhoud
Verder rijden

Veerboot naar Noorwegen verhuist van Eemshaven naar Duitsland

Straks moet je een heel stuk omrijden om met de boot naar Noorwegen te gaan. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Als je met de veerboot naar Noorwegen wilt, dan moet je vanaf medio april veel verder rijden om de boot op te kunnen. Holland Norway Lines verplaatst namelijk in eerste instantie de afvaarten van de Groningse Eemshaven naar Cuxhaven en daarna naar Emden, beide in Duitsland.

Holland Norway Lines, het bedrijf dat sinds april vorig jaar tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen voer, maakte vanavond het nieuws bekend.

Afvaarten geannuleerd

Reden voor het verplaatsen van de afvaarten is volgens Holland Norway Lines het probleem dat de laatste tijd geregeld niet kon worden uitgevaren vanuit de Eemshaven.

De laatste maanden werden diverse afvaarten van de MS Romantika last minute geannuleerd, dit tot grote ontevredenheid van passagiers, die hun overtocht in het water zagen vallen.

Verder rijden voor Nederlanders

Vanaf half april wil Holland Norway Lines vanuit Cuxhaven gaan varen. Het is 'de ambitie' om dat vanaf 1 juni vanuit Emden te doen.

Een en ander betekent wel dat auto's en vrachtwagens een stuk verder zullen moeten rijden voordat ze de boot op kunnen. Vanuit Groningen is het ongeveer een half uur rijden naar de Eemshaven, maar naar Cuxhaven is dat maar liefst zo'n 2,5 uur.

Naar Emden is het circa een uur en een kwartier. Dat is dus drie kwartier verder, maar Holland Norway Lines vindt dat 'slechts een marginaal langere rijafstand in vergelijking met de Eemshaven'.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf het voorjaar kun je met de boot van Groningen naar Noorwegen

'Slechts tot oktober vorig jaar vaste plek'

Vanaf het begin was het helder dat tot en met oktober Holland Norway Lines kon aanmeren aan een openbare kade in de Eemshaven, van waaraf ze met voorrang konden aanmeren, vertelt Tim Lambeck, perswoordvoerder van Groningen Seaports (waar de Eemshaven onder valt). Daarna werd de kade 'voor andere activiteiten' gebruikt, zegt hij, zodat Holland Norway Lines niet altijd een vaste plek had.

"Het is de afgelopen periode steeds drukker geworden aan de openbare kade, omdat hier zware ladingen kunnen worden gelost. Nu meren meerdere dagen per week grote schepen aan om grote onderdelen voor windturbines op zee te lossen. Zij hebben een contract en gaan dus voor de ferry naar Noorwegen", aldus Lambeck.

Holland Norway Lines zou een eigen kade bouwen, maar de benodigde plannen daartoe zijn nog niet aangeleverd, aldus Lambeck. "Waarom dat nog niet is gebeurd weet ik niet".

Holland Norway Lines: tevreden

In een persbericht zegt Holland Norway Lines: 'de uitdagingen in de Eemshaven dwongen ons op zoek te gaan naar alternatieven'. Woordvoerder Annebel Nillessen Blaauw van Holland Norway Lines was niet bereikbaar voor commentaar.

Opmerkelijk genoeg schrijft Holland Norway Lines dat het met verplaatsen van de afvaarten van Groningen naar Duitsland 'zeer tevreden' is met het vinden van een oplossing waarmee 'we de provincie Groningen verder kunnen ontwikkelen als toeristische bestemming'.  

Eemshaven: teleurgesteld

Lambeck zegt 'natuurlijk teleurgesteld' te zijn over het besluit van Holland Norway Lines om de Eemshaven te verlaten. "We hebben er alles aan gedaan om ze hier te behouden. Holland Norway Lines wist vanaf het begin dat er na oktober vorig jaar andere activiteiten op de openbare kade waren gepland."

Hij zegt geen uitspraken te doen over hoeveel Holland Norway Lines betaalde om in de Eemshaven aan te meren.

Drie dagen voor vertrek bootreis geannuleerd

RTL Nieuws sprak met een gedupeerde die zaterdagmiddag zou afvaren naar Noorwegen. Hij kreeg drie dagen vóór vertrek een mail dat zijn overtocht was geannuleerd.

"Enorm balen, maar ik heb gelukkig nog een vliegticket naar Noorwegen kunnen boeken. Je zou maar met je auto en je gezin naar Noorwegen vertrekken, dan ben je echt in de aap gelogeerd."