Ga naar de inhoud
Asbak, skimuts en strandbal

Producten met Credit Suisse-logo online in de uitverkoop

Een elf jaar oude kalender met de Zwitserse tennisheld Roger Federer: bieden vanaf 290 Zwitserse frank. Beeld © Ricardo.ch

De Zwitserse bank Credit Suisse is nog niet gered van de ondergang, of er verschijnen al allerlei spullen, prullaria soms, met de naam en het logo van de bank er op, bij online veilinghuizen. Waarom zou je een asbak, skimuts of strandbal met het logo van een bank die is overgenomen kopen en dat ook nog eens voor veel geld?

Een potlood van 20 Zwitserse frank (circa 20 euro), een asbak van 200 frank, een skimuts van 100 of 300 frank, een strandbal waarop al 159 frank is geboden, of toch maar een een paraplu (bieden vanaf 5000 frank)?

Op al die producten die je kunt vinden op de website Ricardo.ch, zeg maar het Zwitserse Marktplaats, staat het logo van Credit Suisse. En als je wilt (en genoeg biedt) is het binnenkort van jou.

Waarom biedt je?

Maar wie biedt er op die spullen en waarom in vredesnaam, voor zoveel geld? Een potlood hoeft immers niet meer te kosten dan negen eurocent (0,69 euro voor acht stuks bij Action), een strandbal kun je kopen bij de Hema voor 2,30 euro, en voor 50 euro heb je bij de Bijenkorf een merkparaplu.

De één zal nu spullen met de naam en het logo van Credit Suisse daarop willen kopen omdat hij of zij er ooit gewerkt heeft, de ander omdat deze een verzamelaar is, of denkt er geld mee te kunnen verdienen, zegt Arno Hendriks, directeur van veilinghuis Troostwijk Nederland.

eBay
Lees ook:
eBay saneert, hoe gaat het met ex-dochter Marktplaats?

Sentimentele waarde

Die spullen hebben een bepaalde sentimentele waarde, Credit Suisse is in Zwitserland een echt instituut, veel mensen hebben er een bepaalde associatie bij, voegt Wim Moerman, directeur van het Rotterdamse veilinghuis Vendu daar aan toe.

Mensen kunnen in nu nog een aandenken kopen, zegt hij. Er worden waarschijnlijk geen skimutsen, asbakken en parasols met daarop de naam en het logo van Credit Suisse meer gemaakt, zegt Moerman.

Gesprek mee beginnen

Het zijn ook spullen die, als je ze in je kantoor hebt staan, kunt gebruiken om een gesprek te beginnen, zoals je eerst over koetjes en kalfjes spreekt, voordat je echt tot zaken komt, zegt Jop Ubbens, die onder meer kunstverzamelaars adviseert. Eerder was hij directeur en veilingmeester van veilinghuis Christie's.

Daarnaast speelt bij bieders en kopers sensatiezucht mee, denkt hij. "Het is leuk om iets uit een failliete boedel te hebben."

'Reële waarde is veel lager'

Maar verder heb je er niet zoveel aan, aldus Ubbens. "De toegevoegde waarde ligt in het feit dat je tegen elkaar kunt opbieden, het is ook een beetje lachen", zegt hij. En door internet kan iedereen meebieden, zegt hij.

Nu kun je nog bieden, maar straks niet meer, dat is het unieke, verklaart Ubbens. "Het is eenmalig, dat is psychologisch, maar het slaat nergens op. De reële waarde van veel van die spullen is misschien 5 euro".

Prijs vs. waarde

Moerman wil niet zeggen dat het een kwestie is van 'wat een gek ervoor geeft', maar dat is sowieso altijd wel een beetje het geval in de handel, zegt hij. "Je hebt waarde en je hebt prijs, dat zijn twee verschillende zaken".

Moerman geeft het voorbeeld van oude menukaarten van de HAL (Holland America Line), waarmee Nederlanders vroeger naar de VS voeren. "Je kunt je afvragen wat je eraan hebt, maar er zijn nog steeds mensen die het geweldig vinden".