Vanaf vandaag biedt ook Energiedirect.nl een contract voor de levering van gas en elektriciteit aan voor de periode van een jaar. De tarieven liggen net iets onder die van het prijsplafond.
Klanten die een jaarcontract bij Energiedirect.nl afsluiten gaan 0,3975 euro per kilowattuur (kWh) en 1,445 euro per kuub gas betalen. Dat is iets onder de tarieven die gelden voor het prijsplafond. Die liggen op 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas.
De tarieven voor een jaarcontract gelden tot en met 31 maart 2024. Daarmee betalen consumenten ook na het aflopen van het prijsplafond, eind dit jaar, prijzen die liggen onder het niveau van dat prijsplafond.

Niet de eerste
Energiedirect is niet de eerste die jaarcontracten aanbiedt. Eerder kwam het veel kleinere Mega daar al mee. Het veel grotere Eneco biedt al een halfjaarcontract, maar de prijzen liggen daar net boven die van het prijsplafond.
Ook Essent wil weer vaste contracten gaan aanbieden. Essent zei in februari dat alle klanten met een variabel contract vanaf 1 april de helft minder gaan betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid.
Energiedirect is net als Essent een dochter van het Duitse E.ON. Het heeft ruim 400.000 klanten. Dat is een stuk minder dan Vattenfall (2 miljoen), Essent (2,5 miljoen) en Eneco (5,6 miljoen).

Wijzigingen per 1 april
Per 1 april gaan nieuwe regels gelden voor de vergoeding die je als klant moet betalen als je een langlopend contract opzegt. Het wordt dan duurder om over te stappen. Nu nog is het voor energieleveranciers bij de huidige schommelingen van gasprijzen minder aantrekkelijk om vaste contacten aan te bieden. Ze hebben namelijk wel al energie ingekocht voor hun klanten, alleen kunnen die voor een relatief laag bedrag van hun vaste contract af.
Maar straks zijn er meer kosten aan verbonden voor consumenten om hun vaste contract op te zeggen en over te stappen naar een andere aanbieder. Zij moeten dan het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van hun contract (die lager zal liggen, anders stap je niet over) gedurende de resterende looptijd van hun contract vergoeden aan hun leverancier.
Meer zekerheid voor aanbieders
De nieuwe regels zorgen voor meer zekerheid bij energieleveranciers. "Daardoor verwachten we dat er ook meer vaste contracten aangeboden zullen worden", zei bestuursvoorzitter Martijn Snoep van waakhond ACM daar onlangs over. Er zal dan dus meer te kiezen zijn.
Of de tarieven van Energiedirect voor een vast contract wijzigen nadat opzeggen moeilijker wordt is nu lastig om te zeggen, aldus woordvoerder Maureen Veurman van Energiedirect. Dat hangt volgens haar van meerdere factoren af.
Energiedirect.nl is van plan om ook weer vaste contracten met een langere looptijd aan te gaan bieden wanneer het nieuwe beleid rondom de opzegvergoedingen van de Autoriteit Consument & Markt ingaat.

Prijsplafond
Vorig jaar stopten veel energieleveranciers met vaste contracten vanwege de zeer sterk gestegen energieprijzen. De tarieven voor de prijsplafonds gelden voor een verbruik tot 1200 kuub gas of 2900 kWh stroom. Voor het verbruik boven dat prijsplafond betaal je het volle tarief dat de energiebedrijven hanteren.
In deze video zie je dat de tijden van goedkoop gas voorbij en dat bedrijven en consumenten er goed aan doen om zich nu al voor te bereiden op de volgende winter: