Ga naar de inhoud
Effect energieprijzen

Voedsel ruim 18 procent duurder in een jaar tijd, benzine wel goedkoper

Vooral verse groenten werden duurder. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

In februari was je maar liefst 18,4 procent meer kwijt aan levensmiddelen in de winkel in vergelijking met een jaar eerder. Ook kleding was flink duurder: een stijging van 11,8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Voedingsmiddelen en kleding leverden zo een forse bijdrage aan de inflatie van in totaal 8 procent in februari.

Energie

De hogere energieprijzen dragen indirect nog steeds bij aan de inflatie, legt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN Amro, uit. Zo komt de prijsstijging van voedingsmiddelen met name door de prijsstijging van verse groente, aldus het CBS.

Producten zoals tomaten en komkommers komen nu vooral uit kassen en die worden gestookt met gas, waarvan de prijs nog altijd flink hoger is dan een jaar geleden, aldus Van Huisseling. "Die prijzen worden doorberekend."

Verder zijn de melkprijzen historisch hoog en er waren wat problemen met de invoer van producten, zoals bananen, zegt zij.

Van
Lees ook:
Van die inflatie zijn we voorlopig niet af: 'Hoofdrol voor boodschappen'

Ook duurdere kleding stuwde de inflatie wat, maar dat effect op de totale inflatie is beperkter. Niet alleen steeg kleding minder in prijs dan voedingsmiddelen, maar we geven ook een minder groot deel van ons geld uit aan kleding dan aan voeding.

Brandstoffen

Daardoor waren in februari duurdere voedingsmiddelen goed voor 2,2 procentpunt van het totale inflatiecijfer van 8 procent. Kleding bepaalde slechts 0,53 procentpunt van de totale inflatie in die maand.

Niet alles werd overigens duurder in februari. Zo waren brandstoffen, zoals benzine, in februari 9,4 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In januari was dat nog maar 5,6 procent.

Centraal
Lees ook:
Centraal Planbureau: in 2024 meer mensen onder armoedegrens

'4 procent in heel 2023'

In heel 2023 zal de inflatie in Nederland op 4 procent uitkomen, verwacht Van Huisseling. Daarbij is er volgens haar sprake van twee tegenovergestelde factoren.

Enerzijds zal de lagere energieprijs de inflatie drukken. Zo begonnen de energieprijzen een jaar geleden weliswaar flink te stijgen, maar vanaf 1 april 2022 verlaagde de overheid de accijns op benzine, diesel en lpg en dat loopt door tot 1 juli van 2023.

Energie

Maar daar staat tegenover dat de stijging van energieprijzen die we al hebben gehad langzamerhand wordt doorberekend in de prijs van andere producten, aldus Van Huisseling. 

Een deel van de bedrijven profiteert nu, net als huishoudens, namelijk nog altijd van vaste energiecontracten. Maar geleidelijk krijgen ook zij te maken met de gestegen energieprijzen, zegt zij. Energie is nu, ondanks de recente daling, nog wel een stuk hoger dan vóór de inval van Rusland in Oekraïne.

Per saldo resulteert dat alles dus in een inflatie van 4 procent dit jaar, denkt Van Huisseling.

In deze video zie je hoe het komt dat het leven een stuk duurder is geworden en wanneer het ophoudt:

Wanneer komt er een einde aan de hoge inflatie?

03:55