Ga naar de inhoud
Zo duur is jouw waterschap

Waterschapslasten omhoog, bekijk hier hoe hard het bij jou stijgt

Waterschapsbelasting stijgt: waarom je meer betaalt voor droge voeten

03:50

Nederlanders betalen steeds meer voor schoon water en droge voeten. Vooral huiseigenaren zijn meer geld kwijt aan de waterschapsbelasting. Dit jaar betalen zij gemiddeld 8,3 procent meer dan vorig jaar.

In de afgelopen jaren zijn de waterschapsbelastingen hard gestegen. Gemiddeld betaalden Nederlanders met een koopwoning in 2019 nog 356 euro aan hun waterschap. Dat is in 2023 alweer 424 euro, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Coelo. De rekening steeg sinds 2019 jaarlijks gemiddeld met 4,5 procent.

Ook huurders gingen meer betalen. Hun rekening steeg met 3,9 procent per jaar. Gemiddeld betaalde een Nederlander met een huurwoning vier jaar geleden nog 260 euro. Dit jaar is dat 304 euro.

De periode 2019 tot 2023 is precies de tijd van één waterschapsbestuur. Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus. Voor de waterschappen en de Provinciale Staten.

Eigen
Lees ook:
Eigen huis? Dan ga je veel meer waterschapsbelasting betalen

Eerder genoemde cijfers zijn gemiddeldes. In de praktijk hangt het bedrag dat je betaalt ook af van het waterschap waar je woont. Zo sturen waterschappen als De Dommel en Aa en Maas (beide in het oosten van Noord-Brabant) een veel lagere rekening naar hun inwoners met een koopwoning dan waterschappen Delfland (Zuid-Holland) en Noorderzijlvest (in het noorden van Groningen).  

Dat komt onder meer doordat elk waterschap met hele specifieke waterproblemen moet omgaan. Sommige waterschappen, vooral in het Westen van het land liggen bijvoorbeeld onder zeeniveau. Hier moeten dijken worden verstevigd en is veel energie nodig om water weg te pompen.

Bekijk hier hoeveel huiseigenaren en huurders dit jaar gemiddeld betalen in jouw waterschap. En hoe hard de lasten zijn gestegen sinds 2019.

In bovenstaand kaartje zie je gemiddeldes. Maar wat je betaalt aan je waterschap is ook afhankelijk van je individuele situatie. Wie in een duur koophuis woont betaalt bijvoorbeeld meer, omdat in een specifieke heffing ook de WOZ-waarde (de woningwaarde) wordt meegenomen.

Ook boeren zijn gemiddeld gezien meer gaan betalen. Zij betalen een tarief per hectare grond. Dat tarief is sinds 2019 gemiddeld met 3,3 procent per jaar gestegen.

Omdat de waarde van woningen een stuk sterker is gestegen dan die van bijvoorbeeld kantoorpanden en landbouwgrond hebben huiseigenaren de grootste stijging van waterschapslasten voor hun kiezen gekregen.

Waterschappen
Lees ook:
Waterschappen eisen actie kabinet: 'Miljoen nieuwe huizen moeten geschikt zijn voor extremer weer'

De tarieven die burgers, bedrijven en boeren betalen aan de waterschappen zijn ook onderwerp van debat bij de waterschapsverkiezingen. Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen.

In onderstaande video legt Frederieke Hegger uit waarom de rekening die je betaalt voor de waterschappen is gestegen. En waarom sommige partijen in het waterschap vinden dat burgers wel wat minder zouden kunnen betalen en bedrijven wat meer.

Waterschapsbelasting stijgt: waarom je meer betaalt voor droge voeten

03:50