Ga naar de inhoud
'Excuses voor het ongemak'

Loket STAP-geld toch niet open door grote technische storing

Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Na een tussenpauze van twee maanden zou vanochtend het loket voor STAP-budget weer opengaan. Daar kun je 1000 euro bijdrage van de staat aanvragen om een opleiding te volgen. Helaas voor iedereen die hier gebruik van wilde maken: door een grote technische storing ging het feest niet door.

De storing is zo ernstig, dat deze niet op korte termijn opgelost kan worden, meldt uitkeringsinstantie UWV. "Het is daarom helaas onmogelijk om vandaag STAP-budget aan te vragen", meldt UWV. 

De instelling maakt later bekend wanneer mensen de aanvraag wel kunnen doen. "UWV biedt zijn excuses aan voor dit ongemak."

Weer
Lees ook:
Weer 1000 euro STAP-geld beschikbaar voor iedereen, maar niet meer voor bierproefcursus of snoepreisje

De organisatie krijgt een lading kritiek over zich heen op sociale media. Het was namelijk voor het eerst dit jaar weer mogelijk om de felbegeerde bijdrage om een opleiding te volgen te bemachtigen. Er is een vast bedrag voor gereserveerd, in totaal 170 miljoen euro dit jaar, en dat wordt verdeeld over meerdere inschrijfrondes. Het is dus van belang dat je er op tijd bij bent, als je het geld wilt claimen. 

De systemen van het UWV waren niet bestand tegen de drukte die dit veroorzaakte, tot grote teleurstelling van geïnteresseerden. De storing ontstond rond half 10, volgens het UWV. De organisatie hoopte dat deze om 11 uur opgelost zou zijn, maar dat bleek toch niet haalbaar. Daarom is besloten om de aanvraagdatum op te schuiven naar een nader te bepalen moment.

Regels aangescherpt

De afgelopen twee maanden kon er geen STAP-budget worden aangevraagd omdat er onderzoeken werden gedaan naar opleiders die cursussen aanboden die mogelijk niet aan de regels voldeden. Die regels zijn ook aangescherpt omdat bleek dat er allerlei cursussen tussen zaten die maar weinig te maken hadden met het versterken van iemands positie op de arbeidsmarkt. 

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

En het is nog steeds maar de vraag of alle cursussen die nu worden aangeboden wel aan de regels voldoen, legt Olivia Manders uit in onderstaande video. 

D66 is ontevreden

Coalitiepartij D66 is dan ook 'absoluut nog niet tevreden' met de STAP-regeling, zegt Tweede Kamerlid Marijke van Beukering. De partij maakt zich vooral druk over het feit dat het geld maar amper terecht komt bij cursussen voor beroepen waar de samenleving nu echt om zit te springen, zoals in de kinderopvang, de zorg of boa's.

De overbelastging van de website van het UWV maakt die problemen alleen maar erger, vindt Van Beukering. "Er wordt zo'n groot beroep gedaan op de regeling dat mensen die het echt nodig hebben helemaal niet in aanmerking komen." D66 stelt daarom voor om pak 'm beet de helft van het budget specifiek te reserveren voor beroepen in sectoren met grote werknemerstekorten.