Ga naar de inhoud
Bijna 50 procent goedkoper

Variabele tarieven Eneco vanaf april omlaag, stroom onder prijsplafond

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robert Hoetink

Energiemaatschappij Eneco, een van de grootste van ons land, verlaagt de tarieven voor klanten met een variabel contract. Vanaf 1 april gaan de prijzen met iets minder dan 50 procent omlaag. Het tarief voor elektriciteit komt door de verlaging onder het prijsplafond.

Eneco verlaagt de tarieven tot 1,49999 per kubieke meter gas en 0,39444 per kilowattuur voor elektriciteit. De tarieven zijn inclusief energiebelasting en 21 procent btw. 

Gas nog 5 cent boven prijsplafond

Het prijsplafond ligt op 1,45 per m3 voor gas en klanten die meer dan het verbruiksplafond van de overheidssteun verbruiken, betalen dus nog 5 cent uit eigen zak over iedere kubieke meter die ze meer verbruiken. Die grens ligt op 1200 kuub gas. 

Voor elektriciteit ligt de grens van het prijsplafond op 40 cent per kilowattuur, het nieuwe tarief ligt daar dus onder. 

Energie
Lees ook:
Energie ook in 2024 betaalbaar houden: hier denkt het kabinet aan

De energieprijzen op de groothandelsmarkt zijn al enige tijd aan het dalen, onder meer vanwege de milde winter en omdat de voorraden goed gevuld zijn dankzij de import van LNG (Liquified Natural Gas). Daar profiteert Eneco van, en daar wil het klanten 'zo snel mogelijk' van mee laten profiteren. 

Scheelt overheid geld

"Dat is fijn voor onze klanten, want in de periode van april tot en met juni heeft stroom meer invloed op de energiekosten", aldus Selina Thurer, Chief Customer Officer bij Eneco. Het bedrijf hoopt ook dat het tarief voor gas omlaag kan, maar wil er nog niet op vooruitlopen.

De groep klanten die vanaf 1 april nieuwe tarieven krijgt, wordt daar vanaf de komende dagen van op de hoogte gesteld. Het gaat om ongeveer een derde van het totaal aantal klanten van Eneco, wat neerkomt op een half miljoen huishoudens. 

Overstappen
Lees ook:
Overstappen van energieleverancier? 'Er valt weer wat te kiezen'

Essent, Vattenfall en Budget Energie

Essent maakte eerder deze maand bekend dat alle klanten met een variabel contract vanaf 1 april de helft minder gaan betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren. Volgens het energiebedrijf gaat het om ongeveer de helft van de mensen met een variabel tarief.

Op 1 april gaat het tarief bij Essent voor stroom met 52 procent omlaag naar zo'n 0,48 euro per kilowattuur. Voor gas betalen Essent-klanten 47 procent minder: 1,82 euro per kubieke meter. De nieuwe tarieven gelden tot en met juni.

Budget Energie dook eerder al onder het prijsplafond. Vattenfall zit daar nog boven, maar vaste klanten met loyaliteitskorting komen wel lager uit dan het gegarandeerde maximumtarief.

Gasprijzen stijgen iets

Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, stijgen de groothandelsprijzen voor gas de afgelopen dagen iets. Een megawattuur kost vandaag 50,78 euro, dinsdag was dat nog 48,54 euro.  

Omdat het komende week waarschijnlijk kouder wordt in Europa denken handelaren dat de prijs met zo'n 4 procent kan stijgen, bericht persbureau Bloomberg