Gemeenteambtenaren krijgen niet alleen een salarisverhoging van 2 procent, maar ook elke maand bruto 240 euro erbij, blijkt uit de nieuwe cao die vandaag werd gepresenteerd. Zo'n verhoging in de vorm van een vast geldbedrag per maand voor alle werknemers zien we het afgelopen halfjaar in meer cao-akkoorden terug. De laagste inkomens gaan er zo relatief het meest op vooruit.
Vuilnisophalers en boa's zijn niet de eersten die profiteren van een salarisverhoging in een vast brutobedrag. Beveiligers op Schiphol tekenden in januari voor een loonsverhoging van onder andere 2,50 euro bruto per uur.
Hoge inflatie
Medewerkers van Holland Casino ontvangen sinds afgelopen zomer 60 euro bruto meer per maand en ook in de cao van carrosseriebedrijven is zo'n loonsverhoging meegenomen.
En als medewerkers van de kinderopvang akkoord gaan met hun nieuwe cao, krijgen ze er met terugwerkende kracht per 1 januari maandelijks 150 euro bij.
De reden voor werkgevers en vakbonden om naast een procentuele loonsverhoging ook een brutobedrag af te spreken, is de hoge inflatie van het afgelopen jaar. Dat zeggen zowel FNV-woordvoerder José Kager als woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN Jannes van der Velde.

Mensen met een lager inkomen, tot en met modaal, kunnen door de hoge inflatie minder goed rondkomen en sneller in de problemen komen, zegt FNV-woordvoerder Kager. "Een brutobedrag erbij biedt hen de broodnodige verlichting bij het betalen van rekeningen en boodschappen. Ze zullen dat bedrag dan ook sneller moeten besteden dan werknemers met een hoger inkomen."
"Bij alleen een procentuele loonsverhoging van bijvoorbeeld 5 procent krijgen de hogere inkomens er meer bij op hun loonstrookje dan de lagere inkomens", zegt Van der Velde. Met een brutobedrag gaan mensen in de lagere loonschalen er relatief extra op vooruit.
Hogere procentuele loonstijging
Een rekenvoorbeeld kan dit verduidelijken. Laten we de gemeenteambtenaren als voorbeeld nemen.
Het bedrag van 240 euro dat zij er elke maand bij krijgen, levert iemand met een lager salaris een hogere procentuele loonstijging op dan iemand met een hoger salaris.
Stel, iemand verdient per maand 2000 euro, dan is de verhoging van 240 euro er een van 12 procent. Op een salaris van 3000 euro betekent de 240 euro erbij een verhoging van 8 procent.

Kager ziet dit verschil niet per se als nadelig, al zegt ze wel dat FNV ook op de iets hogere inkomens let. "We hebben veel leden die modaal verdienen, we vinden het belangrijk dat zij er ook genoeg op vooruit gaan."
Van der Velde van de AWVN wijst erop dat het continu verhogen van het salaris met een vast bedrag voor nivellering kan zorgen. Oftewel: de loonverschillen worden kleiner.
Loongebouw verbeteren
Het beloningssysteem geeft dan niet meer voldoende prikkels om hogere functies beter te belonen, zegt hij. Het risico kan zijn dat de verschillen in loon tussen een gewone werknemer en een chef wel erg klein worden. "En dan zegt zo'n chef: ja, waar doe ik het eigenlijk voor?"
Je loopt dan als werkgever de kans dat je het hele loongebouw moet verbouwen. "Dat is niet een acuut probleem, maar je moet het dus niet te vaak doen", zegt hij over verhogingen met brutobedragen.
Als de inflatie volgend jaar stabiliseert op een lager niveau, verwachten zowel Kager als Van der Velde dat dat zijn weerslag zal hebben op de cao-afspraken die dan worden gemaakt. "De automatische prijscompensatie wordt dan ook lager", zegt Kager.
Van der Velde: "Bij een lage inflatie is het minder voor de hand liggend om te verhogen met brutobedragen. Net als de eenmalige uitkeringen die veel werkgevers nu hebben gedaan uit zorgen over de koopkracht van hun werknemers. Die zijn dan ook niet meer nodig."
We zullen de inflatie moeten uitzitten, leggen we uit in onderstaande video: