Ga naar de inhoud
1,5 procent omhoog

Huizenprijzen weer iets omhoog na maandenlange daling

Woning te koop in Haarlem. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Na maanden van dalende huizenprijzen zijn huizen in januari weer iets duurder geworden, in vergelijking met december. Maar wie over een langere periode kijkt, hoeft zich nog geen zorgen te maken dat de huizenmarkt weer zal overkoken. Want in vergelijking met januari 2022 stegen de huizenprijzen in het laagste tempo in bijna 9 jaar tijd.

De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was.

Oplopende rente

De huizenprijzen gingen tot halverwege vorig jaar nog hard omhoog, in de hand gewerkt door het woningtekort en een lage hypotheekrente. Maar in de zomer zette, gemeten op maandbasis, een daling in nadat de rentes begonnen op te lopen. Of de nieuwe prijsstijging weer een nieuwe omslag betekent, lijkt nog te vroeg om te zeggen.

Huizenprijzen
12 januari 2023:
Huizenprijzen dalen en dalen: verkopers verlagen vaker de vraagprijs

Bestaande koopwoningen waren volgens het CBS en het Kadaster vorige maand nog 1,1 procent duurder dan in januari vorig jaar. Ten opzichte van midden 2013, toen de markt zich op een dieptepunt bevond, werd er gemiddeld 93 procent meer voor een huis neergeteld. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg 424.681 euro.

Minder verhuizingen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) merkte vorige maand bij de presentatie van de eigen kwartaalcijfers op dat door de gestegen hypotheekrente de betaalbaarheid van woningen onder druk staat. Dat laatste is ook een reden waarom er nog maar weinig verhuizingen plaatsvinden. In januari registreerde het Kadaster 13.126 woningverkopen. Dat waren er 6,6 procent minder dan in januari vorig jaar.

Omdat er minder nieuwe huizen worden gebouwd, zullen de prijzen aan het einde van dit jaar stabiliseren, verwacht Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft. Bekijk zijn analyse in onderstaande video.

RTL Z Huizenindex: huizenprijzen blijven dalen

12:12