Ga naar de inhoud
'Eén of twee dagen per maand'

Menstruatieverlof in Nederland? 'Knettergek als je dat niet invoert'

Eén op de drie vrouwen kan als ze ongesteld zijn minder hard of niet werken. Beeld © Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

Vrouwen zijn gemiddeld negen dagen per jaar minder productief doordat ze last hebben van menstruatieklachten. Dat is vervelend voor henzelf en het kost geld. In Spanje wordt nu menstruatieverlof ingevoerd. Is dat ook een goed idee voor in Nederland?

In Nederland zijn circa vijf miljoen vrouwen in de leeftijd waarop ze menstrueren. Van hen heeft 85 procent elke maand last van pijn. En één op de drie kan tijdens de ongesteldheid minder of helemaal niet werken of het huishouden doen.

Deskundige:
Lees ook:
Deskundige: sporters weten 'niets' over invloed menstruatie

Dat kost werkgevers zo'n 8 miljard euro per jaar, omdat de productie lager ligt of doordat er vervangers moeten komen.

Menstruatieverlof

In Spanje gaan ze het probleem te lijf door menstruatieverlof in te voeren. In China, Zuid-Korea en Japan is dat al langer geregeld. Moeten we dat in Nederland ook gaan doen?

Zoveel
Lees ook:
Zoveel geld kost het vrouwen om ongesteld te zijn

Vrouwen zouden één of twee dagen per maand rust moeten kunnen nemen, zegt Peter de Vroed, oprichter van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut. "Maar voor 90 procent van de vrouwen is één dag per maand al voldoende."

Klachten eerder voorbij

Die ene dag rust, of soms twee, kunnen er volgens De Vroed voor zorgen dat de menstruatieklachten veel eerder voorbij zijn. "Die rust zorgt er namelijk voor dat je niet elke maand weer een of twee dagen over je grenzen heen moet gaan."

Rekening
Lees ook:
Rekening houden met menstruatie bij vrouwenvoetbal: 'Voorkomt blessures'

Het is dan wel nodig dat het onderwerp uit de taboesfeer verdwijnt, zegt hij. "Dan durven vrouwen het beter aan hun chef te vertellen en dat is ook fijner voor de organisatie."

Bang dat werkgevers bij een menstruatieverlof minder snel vrouwen aannemen, is De Vroed niet. Niet alleen zijn vrouwen buiten zo'n verlof productiever, je komt ook voor de vraag te staan waar je dan al die mannen vandaan zou moeten halen voor het werk dat nu vrouwen doen, zegt hij.

Last
Lees ook:
Last van heftige ongesteldheid: 'Binnen uur kon ik me alweer verschonen'

En verder is het ook gewoon goed voor de sfeer in een organisatie als er een balans is tussen vrouwen en mannen, zegt De Vroed.

Uit de taboesfeer

Natuurlijk kun je je ook een dag in de maand gewoon ziek melden, oppert De Vroed, maar dan blijft het taboe bestaan en krijgen werknemers mogelijk de reputatie dat ze vaak ziek zijn. "Je bent eigenlijk knettergek als je als organisatie menstruatieverlof niet toestaat."