Spaarders bij SNS Bank, Regiobank en ASN Bank krijgen per 1 maart een hogere rente op hun spaargeld. Bij SNS Bank en Regiobank krijg je dan 0,5 procent rente en bij ASN 0,4 procent. Rabo en ABN Amro kondigden al eerder aan de spaarrente op te trekken tot 0,5 procent. Alleen ING blijft nog achter.
De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, Regio Bank en ASN, verhoogt de spaarrente voor particuliere en zakelijke rekeningen.
Het gaat om een flinke verhoging, want tot nu toe krijg je nog maar 0,15 procent bij SNS Bank en Regiobank en 0,1 procent bij ASN Bank.

Tot 25.000 euro
Die hogere rente van 0,5 procent die je als particulier vanaf 1 maart krijgt bij SNS en Regiobank (en 0,4 procent bij ASN), geldt overigens voor bedragen tot 25.000 euro.
Bij een saldo van tussen de 25.000 en 50.000 euro krijg je 0,4 procent (0,3 procent bij ASN) en over het spaargeld van tussen 50.000 en 100.000 euro krijg je 0,25 procent (0,2 procent bij ASN). Over het spaargeld van meer dan een ton blijft de rente nul.

Eerder kondigde Rabobank al aan de spaarrente per 16 februari te verhogen, van 0,25 procent tot 0,5 procent. ABN Amro volgt op 1 maart, eveneens met een verhoging van 0,25 tot 0,5 procent. ABN Amro is het gulst met spaarrente. Daar geldt straks het nieuwe tarief van 0,5 procent voor spaargeld tot en met 1 miljoen euro.
Bij ING is de spaarrente nog laag
Van de vier grote Nederlandse banken heeft alleen ING Bank nog niet aangekondigd de spaarrente op te trekken. De rente staat daar nog steeds op 0,25 procent. Dat bedrag is overigens tot 10.000 euro. Over het meerdere tot 1 miljoen krijg je 0,15 procent.
Woordvoerder Daan Heijbroek zegt nog niets te kunnen mededelen over of, en zo ja wanneer ING de spaarrente verhoogt.

Hogere rente dankzij de ECB
Banken kunnen de spaarrente optrekken, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de officiële rente de laatste maanden flink heeft verhoogd. Begin deze maand kwam er weer 0,5 procentpunt bij tot 2,5 procent.
De ECB verhoogt de rente om de inflatie te bestrijden.
'Reken je niet rijk'
"Maar spaarders hoeven zich niet rijk te rekenen met een verhoging van de spaarrente, want de inflatie houd je daarmee nog lang niet bij", waarschuwde RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker onlangs nog. De inflatie is nog altijd veel hoger dan de rente, zodat de koopkracht van je geld nog steeds kleiner wordt. Rijkere spaarders krijgen verder nog te maken met de vermogensrendementsheffing.
Er is overigens wel een beetje hoop voor spaarders. De inflatie daalt immers en volgens Schoenmaker is een verdere verhoging van de officiële rente door de ECB tot 3 procent of hoger 'meer dan logisch'. De inflatie daalt wel, maar staat nog steeds rond recordniveaus, aldus Schoenmaker.