Ga naar de inhoud
Al 2,1 miljoen bedrijven

Meer bedrijven in ons land: komt door toename aantal zzp'ers

In de bouw kwamen er bedrijven met één werkzaam persoon bij. Beeld © ANP

Er waren begin dit jaar meer dan 2,1 miljoen bedrijven in ons land. De groei van 79.000 in vergelijking met een jaar eerder zit hem volledig in het aantal zzp'ers en zelfstandige ondernemers. Het aantal bedrijven met twee of meer werkzame personen daalde juist en dat is voor het eerst sinds 2014.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Al jarenlang stijgt het aantal bedrijven in ons land. Maar dat er nu voor het eerst sinds 2014 sprake is van een daling bij het aantal bedrijven met 2 werknemers of meer, met bijna 1 procent, noemt CBS-woordvoerder Marjolijn Jaarsma 'een klein trendbreukje'.

De toename van het aantal bedrijven met één werkzaam persoon blijft gewoon doorgaan. Hierbij kan het gaan om zzp'ers, maar ook om zelfstandige ondernemers, aldus Jaarsma.

Corry
Lees ook:
Corry (71) al drie maanden vakkenvuller bij AH: 'Hartstikke naar mijn zin'

Het verschil tussen die twee is dat een zzp'er in meerdere sectoren actief kan zijn, legt zij uit. Een zelfstandig ondernemer heeft een eigen bedrijf in één sector, bijvoorbeeld een bouwvakker, of een bakker, aldus Jaarsma.

Crisis op crisis?

Het CBS heeft nog niet onderzocht hoe het kan dat voor het eerst in jaren het aantal bedrijven met twee personen of meer daalt. Maar Jaarsma vermoedt dat het kan komen doordat bedrijven crisis op crisis kregen te verwerken.

Techniekbedrijven
Lees ook:
Techniekbedrijven creatief in personeelswerving: 'Wij betalen de studie'

Eerst was er nog corona, waar sommige bedrijven het vanwege de harde lockdown voor gezien hielden. En daarna kwam de hoge inflatie, die bedrijven mogelijk niet helemaal konden doorberekenen, verwacht Jaarsma. Daarop volgde weer de hogere looneisen van werknemers (vanwege de hoge inflatie), denkt zij.

Meer verdienen als zzp'er?

Dat er meer bedrijven komen met maar één werkzaam persoon zie je al jaren. Mogelijk denken mensen dat ze als zzp'er meer kunnen verdienen, bijvoorbeeld in de zorg, aldus Jaarsma.

De meeste nieuwe bedrijven werden opgericht in de sector bouw, het ging vooral om bedrijven met één werkzaam persoon. Er begonnen ook veel organisatieadviesbureaus en paramedische praktijken.

Eventcatering en thuiszorg

Verder werden er veel nieuwe bedrijven opgericht in de studiebegeleiding, eventcatering en de thuiszorg.

Onder bedrijven die stopten waren veel organisatieadviesbureaus, bouwbedrijven en webwinkels in kleding, softwareontwikkelaars en paramedische praktijken.

Kunstmatige intelligentie groeit hard, staan er banen op de tocht?

03:30