Ga naar de inhoud
Geen 375.000 euro vertrekpremie

Boskalis mag directeur gezondheid ontslaan na weigering vaccinatie

De kwestie viel Boskalis-topman Peter Berdowski 'rauw op zijn dak'. Beeld © ANP

Bagger- en bergingsgigant Boskalis mag zijn directeur veiligheid en gezondheid ontslaan, omdat zij zich niet wilde laten vaccineren tegen corona. Boskalis bood een ontslagvergoeding van 200.000 euro, de vrouw eiste bijna het dubbele. Van de kantonrechter krijgt zij slechts 34.000 euro.

Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Veiligheid en gezondheid

De vrouw werkte sinds 2015 als directeur Veiligheid en Gezondheid bij de beursgenoteerde bagger- en bergingsgigant Boskalis voor een bruto maandsalaris van bijna 11.000 euro, exclusief vakantiegeld en bonussen. Boskalis boekte in 2021 met zo'n 10.000 werknemers wereldwijd een omzet van 3 miljard euro.

In september 2021 deed Boskalis een dringende oproep aan haar medewerkers in Nederland om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19 virus. Een maand later, tijdens een werkoverleg met bestuursvoorzitter Peter Berdowski, vertelde de directeur Gezondheid tussen neus en lippen door dat zij zich niet had laten inenten tegen het coronavirus.

Afscheid

Uit een daaropvolgend gesprek tussen de vrouw en het hoofd personeelszaken van Boskalis bleek dat haar standpunten over vaccineren inderdaad haaks stonden op die van haar werkgever.

Zij
Lees ook:
Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

Hierop meldde het baggerbedrijf afscheid van de directeur te willen nemen. Per eind oktober stopte de vrouw met haar werkzaamheden. Nog diezelfde maand deed Boskalis een voorstel: drie maanden salarisdoorbetaling en een ontslagvergoeding van 50.000 euro.

Ontslagvergoeding

De vrouw ging akkoord met de ontbinding van haar arbeidsovereenkomst, maar niet met de voorgestelde ontslagvergoeding. In plaats van 50.000 euro eiste zij aanvankelijk bijna 220.000 euro.

Daarmee ging Boskalis in eerste instantie niet akkoord. Nadat een bemiddelingspoging tussen de vrouw en haar werkgever mislukte, bood Boskalis de vrouw afgelopen juni een ontslagpremie inclusief transitievergoeding van 200.000 euro.

Boegbeeld

Dat vond de vrouw uiteindelijk toch te weinig. Zij stelde dat haar eerdere voorstel over de vertrekpremie door Boskalis was afgedwongen. In november stapte haar werkgever daarom uiteindelijk naar de rechter om de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding te laten ontbinden.

Volgens het bedrijf bevond de vrouw zich als 'boegbeeld van het gezondheids- en veiligheidsbeleid van Boskalis' met haar vaccinatiestandpunt 'op een geheel andere golflengte' dan haar werkgever. Ook nam Boskalis de vrouw kwalijk dat zij haar werkgever niet informeerde over haar vaccinatieopvatting, maar die wel deelde met haar collega's en op social media.

Eis 375.000 euro

De vrouw liet de rechter weten geen energie meer te hebben om zich tegen de ontbinding van de arbeidsrelatie te verzetten, maar stelde dat de verstoring daarvan te wijten was aan de werkgever. Daarom eiste zij naast een reguliere transitievergoeding van ruim 35.000 euro een ontslagvergoeding wegens onterecht ontslag van ruim 340.000 euro.

Zorgverlener
Lees ook:
Zorgverlener ten onrechte ontslagen na kritiek op coronabeleid werkgever

Volgens de vrouw had Boskalis zich in het proces onwrikbaar getoond, waardoor de arbeidsrelatie verstoord raakte. Vervolgens zou de werkgever geen enkele poging hebben gedaan om de relatie te herstellen, en haar goede naam hebben beschadigd.

Oordeel rechter

Omdat de vrouw zich niet verzet tegen het ontslag, ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per 1 maart.

Financieel komt Boskalis grotendeels met de schrik vrij. Volgens de kantonrechter was het weliswaar het goed recht van de directeur Veiligheid en Gezondheid om af te zien van vaccinatie en kon Boskalis haar niet verplichten om zich te laten vaccineren.

Maar de rechter vindt eveneens dat de vrouw het bedrijf gezien haar functie eerder en uit eigen beweging op de hoogte had moeten brengen van haar vaccinatiestandpunt, zeker ook omdat de pandemie een grote impact heeft gehad op Boskalis. "Zowel zakelijk als op persoonlijk vlak van diverse medewerkers."

Rauw op dak

De kantonrechter vindt het daarom logisch dat de kwestie Boskalis-topman Berdowski in oktober 2021 'rauw op zijn dak viel', en dat de werkgever koos om uit elkaar te gaan toen bleek dat de vrouw vasthield aan haar standpunten.

Volgens de kantonrechter valt Boskalis dus niets te verwijten, en heeft de vrouw daarom geen recht op een extra ontslagvergoeding van 340.000 euro. Het bedrijf hoeft haar slechts een transitievergoeding van bijna 34.000 euro te betalen.

Kleerscheuren

Toch komt Boskalis niet helemaal zonder kleerscheuren van de kwestie af. De baggergigant heeft de vrouw uiteindelijk immers 16 maanden salaris moeten doorbetalen. Dat kostte de baggeraar inclusief vakantiegeld zo’n 190.000 euro.

Boskalis-woordvoerder Martijn Schuttevaer zegt dat het bedrijf vanwege privacy-overwegingen geen verder commentaar op de zaak wil geven. "Het gaat hierbij om personen."

Mogelijk hoger beroep

Advocaat Jurgen Hooymayers van de werkneemster erkent dat de uitspraak teleurstellend is, zeker gezien de eerder door Boskalis geboden vertrekpremie van 200.000 euro.

"Dat is het risico van procederen. Maar soms wil je een principiële uitspraak. Dan kan het twee kanten uitgaan. In dit geval is het ten nadele van mijn cliënte verlopen. Zij overweegt in hoger beroep te gaan. Wij hebben nog een heleboel over de zaak te zeggen. Ik vind dat de werkgever in dit geval veel te kort door de bocht is gegaan."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022