Ga naar de inhoud
Opa's en oma's gezocht

Corry (71) al drie maanden vakkenvuller bij AH: 'Hartstikke naar mijn zin'

Corry Kapteijn: 'Laat mij maar lekker vakken vullen'. Beeld © Corry Kapteijn

Sinds begin november werkt de 71-jarige Corry Kapteijn als vakkenvuller bij Albert Heijn en ze is 'alleen maar enthousiast'. "Het allerleukste is dat je tussen de mensen bent. Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen."

"Meestal werk ik twee ochtenden in de week, drie uur. Dan begin ik om acht uur, ik ben een ochtendmens" vertelt Kapteijn.

"Om 11.00 uur ga ik dan weer naar huis en daar drink ik een kopje koffie. Ik heb daarna nog de hele middag voor me."

200.000
Lees ook:
200.000 Nederlanders werken door na pensioen: 'Kan nu drie keer op vakantie'

'Je hoort weer ergens bij'

De afgelopen jaren was een van haar voornaamste bezigheden om op de kleinkinderen te passen, maar nu die wat groter zijn is dat niet meer nodig. In november reageerde Kapteijn dan ook op een opvallende vacature van een Albert Heijn-winkel in Elst, waar ze op zoek waren naar 'opa's en oma's' om het personeelstekort aan te pakken.

Ze kreeg meteen een contract en daar heeft ze absoluut geen spijt van. Dankzij de verhoging van het minimumloon verdient zij inmiddels 13,96 euro netto per uur, inclusief vakantiegeld.

"Ik heb het hartstikke naar mijn zin, op mijn werk ben ik er even tussenuit en ik ontmoet dan andere mensen, ik ben alleen maar positief", aldus Kapteijn. "Het doet me meer dan ik had gedacht, je hoort weer ergens bij."

Corry
Lees ook:
Corry (71) gaat na oproep vakkenvullen bij Albert Heijn: 'Ook leuk voor sociale contact'

'Nu einde dag hoofd niet meer vol'

Kapteijn geeft toe dat het werk niet veel uitdagingen biedt, maar ze zegt daar 'helemaal geen moeite' mee te hebben. "Voorheen werkte ik in de zorg, als je dan aan het eind van je dienst naar huis gaat, dan zit je hoofd nog vol met wat er die dag allemaal gebeurd is. Maar nu sla ik de deur achter me dicht en de dag begint."

Bovendien moest Kapteijn voorheen voor haar werk naar Nijmegen, dat is een half uur reizen. De Albert Heijn waar ze nu werkt is vlakbij.

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Babbeltje met klanten

Voordat ze begon dacht Kapteijn dat ze dat ze naast vakkenvullen misschien ook wel achter de kassa zou willen gaan zitten, maar daar heeft ze nu geen oren meer naar. " Achter de kassa kun je niet echt een babbeltje maken met klanten, omdat de volgende klant alweer klaar staat om te betalen, laat mij maar lekker vakkenvullen."

Want tijdens het vakkenvullen heeft Kapteijn wél regelmatig contact met klanten, bijvoorbeeld als ze vragen waar een bepaald product staat. Dan loopt ze met de klant mee naar het vak waar dat product staat.

73
Lees ook:
73 te oud voor nieuwe baan? 'Ik ben nu juist in topvorm'

Praatje met collega's

Meerdere klanten hebben gezegd dat ze het ontzettend leuk vinden dat Kapteijn weer aan het werk is.

Inmiddels heeft ze nog vier andere collega's van boven de 65. En in de ochtend heeft ze veel collega's van boven de 40 en 50 en dat vindt Kapteijn fijn, 'want daar heb je weer andere gesprekken mee dan met jongeren'. Die laatste werken vaak na schooltijd, zoals Kapteijn's kleinzoon. "Die zie ik dus alleen als ik boodschappen doe."

'Wil dit nog lang blijven doen'

Kapteijn is overigens niet de enige oudere die na haar pensioen doorwerkt. Eind derde kwartaal 2022 waren er in ons land 85.000 Nederlanders tussen de 70 en 75 jaar en nog eens 37.000 75-plussers nog aan het werk, blijkt uit cijfers van het CBS.

Als het aan haar ligt blijft Kapteijn nog een tijdje vakkenvullen. Toen ze drie maanden geleden net was aangenomen, zei ze dat ze het wel fijn vond om wat meer om handen te hebben, omdat haar tuin in de winter minder onderhoud nodig heeft. Maar in het voorjaar en de zomer wil ze graag aan de twee ochtenden in de week vasthouden. Ze houdt daar genoeg tijd voor over en "ik hoop dat ik nog hele lang gezond blijf en dit werk nog heel lang kan blijven doen."

Personeelstekort: hoe het komt, en wat we eraan kunnen doen

01:29