Ga naar de inhoud
'Rente zal verder stijgen'

ECB verhoogt rente verder, goed nieuws voor spaarders

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Beeld © ANP / AFP / Daniel Roland

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de officiële rente verhoogd met 0,5 procentpunt tot 2,5 procent. Dat raakt ook consumenten. Zo zeiden ABN Amro en Rabobank onlangs al de spaarrente te gaan verhogen.

"De reden van de renteverhoging is dat de inflatie al veel te lange tijd veel te hoog is", verklaart RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. In januari was de inflatie 7,6 procent.

Door de rente te verhogen, wordt de economie wat afgeremd, en kan ervoor zorgen dat prijzen minder hard stijgen. 

ECB
Lees ook:
ECB gaat de rente nog een aantal keer verhogen, zegt Klaas Knot

Meer spaarrente

De renteverhoging door de ECB is goed nieuws voor spaarders. Zo kondigde Rabobank onlangs al aan om de spaarrente vanaf 16 februari te verhogen van 0,25 procent tot 0,5 procent. ABN Amro volgt op 1 maart, eveneens met een verhoging van 0,25 tot 0,5 procent.

ING-topman Steven van Rijswijk wilde vanochtend tegen RTL Z nog niet ingaan op de vraag of ING de spaarrente ook zal verhogen.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de spaarrente nog zo laag staat

Inflatie vreet nog aan je koopkracht

"Maar reken je niet rijk met de verhoging van de spaarrente, want de inflatie houd je daarmee nog lang niet bij", waarschuwt Schoenmaker. De inflatie is nog steeds veel hoger dan de rente, zodat de koopkracht van je geld nog steeds kleiner wordt.

Doordat de inflatie nog steeds boven de officiële rente ligt, blijft het rentebeleid van de centrale bank nog steeds heel stimulerend, aldus Schoenmaker. "Daarmee remt de centrale bank de economie dus nog lang niet af", zegt hij.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent

Verdere renteverhogingen

Toen de inflatie nog 1 procent was, vond de ECB het nodig om de rente zelfs negatief te maken en ondertussen voor honderden miljarden obligaties op te kopen, stipt Schoenmaker aan. Dat was om de inflatie juist op te stuwen. De ECB streeft namelijk naar een inflatie in de eurozone van 2 procent.

"Dus nu de inflatie ruim vier keer hoger is dan toegestaan, zou het raar zijn als de ECB op haar handen zou blijven zitten", aldus Schoenmaker.

De geloofwaardigheid van de ECB staat op het spel, vindt hij. "De inflatiegeest moet weer terug in de fles. Ze moeten dus zowel in actie komen als ook stoere taal blijven uitslaan, totdat de inflatie weer onder controle is." Met 'stoere taal' bedoelt Schoenmaker dat de ECB zegt de inflatie te willen blijven bestrijden, en de rente verder te verhogen, mocht dat nodig zijn.

'Tot 3 procent of hoger'

De officiële rente is met 2,5 procent nog steeds historisch gezien laag, aldus Schoenmaker. "De inflatie is ondertussen weliswaar licht aan het dalen, maar staat nog steeds rond recordniveaus. Dus een verdere verhoging van de rente tot 3 procent of hoger lijkt mij meer dan logisch", blikt hij vooruit.  

Recordinflatie niet alleen door energie, maar ook door centrale banken

09:54