Ga naar de inhoud
Personal finance

Eerste loonstrookje van 2023: hoger loon, tientjes per maand

Je nettoloon stijgt, maar kun je er ook meer voor kopen? Beeld © ANP / Getty Images / AFP

Binnenkort krijg je je loonstrookje over januari: je eerste in 2023. Goed nieuws: in principe gaan alle werknemers er netto op vooruit. Hieronder lees je hoe dat komt.

Sowieso kijken veel werknemers altijd uit naar het moment dat hun salaris wordt gestort, maar nu is dat misschien nog wat meer het geval. Want er is in 2023 het een en ander veranderd, en dat heeft gevolgen voor wat je netto op je rekening krijgt gestort.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als je minder bent gaan werken om voor de kinderen te zorgen.

Dit
Lees ook:
Dit verandert per 1 januari in je portemonnee

Maar als je minstens net zo veel uren draait als vorig jaar, en met hetzelfde bruto loon, dan ga je er door verschillende maatregelen netto op vooruit.

Grootste stijging bij minimumloon

Hoeveel meer euro's je overhoudt, hangt ervan af hoeveel je verdient. Procentueel gaan de lagerverdienden er het meest op vooruit, aldus Joke van der Velpen, Kennismanager Wet & Regelgeving bij HR-dienstverlener Visma | Raet.

Dat komt mede doordat het minimumloon met ruim 10 procent is verhoogd.

Rijkste
Lees ook:
Rijkste 1 procent Nederlanders betaalt minder belasting dan de rest

Ruim 12 procent erbij bij minimumloon

Door verschillende maatregelen krijgen werknemers met een minimumloon er in 2023 per maand nóg meer bij. Zo krijgen de werknemers met een minimumloon in de zorg 13,5 procent extra. Het gaat dan om zo'n 200 euro per maand.

Als je meer verdient dan het minimumloon, dan ga je er ook op vooruit. Maar voor degenen met een inkomen van modaal, of anderhalf maal modaal is het verschil minder groot, zowel procentueel als in euro's gemeten, aldus Van der Velpen.

Voedselprijzen
Lees ook:
Voedselprijzen weer 14 procent hoger, wanneer houdt het op?

Eerste belastingschijf

Dat iedereen in principe meer op de rekening krijgt gestort heeft verschillende oorzaken, legt zij uit. Zo is voor de eerste belastingschijf het bedrag waarvoor dit tarief geldt verhoogd en tegelijkertijd is het tarief iets verlaagd (van 37,07 procent tot 36,93 procent). Dat is dus een dubbel voordeel.

De eerste schijf geldt nu voor de eerste 37.149 euro die je verdient. Daarboven ga je een hoger tarief aan de belastingdienst betalen. Vorig jaar lag de grens nog op 35.472 euro, waardoor je toen eerder in een hogere belastingschijf (met een hoger tarief) viel.

Zijn
Lees ook:
Zijn we in 2023 nóg duurder uit in de supermarkt?

Arbeidskorting

Een nog groter positief effect op je nettoloon komt doordat de arbeidskorting is verhoogd, aldus Van der Velpen. Deze korting is bedacht om werken aantrekkelijker te maken. Als je werkt, dan hoef je over het bedrag dat voor de arbeidskorting geldt namelijk geen belasting te betalen.

De arbeidskorting hangt af van je inkomen. Voor de eerste 10.740 euro die je verdient krijg je 414 euro meer arbeidskorting.

Nederlanders met een arbeidsinkomen tussen de 11.000 en 37.000 euro (de lage en middeninkomens) hebben het meeste voordeel van de hogere arbeidskorting, tot ruim 5000 euro per jaar.

Heffingskorting

Verder is de zogeheten algemene heffingskorting verhoogd. Dit is een bedrag waarover je minder belasting en premies hoeft te betalen. Deze korting geldt voor elke werknemer.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent

Het bedrag hangt af van je inkomen en is het hoogst bij een inkomen tot 22.660 euro. Het gaat om een stijging van 182 euro tot 3070 euro.

Thuiswerkvergoeding

Als je een baan hebt en soms thuiswerkt, dan kun je ook profiteren van een verhoging van de thuiswerkvergoeding. Je werkgever mag dit jaar 2,15 euro per dag vergoeden als je thuiswerkt. Vorig jaar was dat nog 2 euro.

Reiskostenvergoeding

Tot slot kan je werkgever een hogere reiskostenvergoeding betalen: 21 cent per kilometer, in plaats van 19 cent. Maar ook hier geldt dat dit hogere bedrag niet verplicht is, waarschuwt Van der Velpen.

Inflatie

Een toename van je nettoloon betekent overigens niet per se dat je ook meer kunt kopen. Door de inflatie worden veel producten en diensten duurder, zodat je met een euro minder kunt doen. In 2022 was de inflatie precies 10 procent. Dus als je er vorig jaar netto per maand minder bij kreeg, dan daalde je koopkracht.

Voor 2023 gaat De Nederlandsche Bank (DNB) uit van een inflatie van 4,9 procent. Dat betekent dat pas als je er netto meer dan 4,9 procent op vooruit krijgt, je wél meer kunt kopen.

In deze video zie je hoe het kan dat terwijl de prijs van energie daalt, je boodschappen nog steeds flink duurder worden:

Waarom je boodschappen nog steeds duurder worden

02:53