Ga naar de inhoud
Check hoe het voor jou zit

Nibud: in 2023 kan bijna iedereen financieel op adem komen

De markt van Assen, eind januari 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss

Er gloort wat hoop op financieel vlak voor Nederlandse huishoudens. Waar het leven in 2022 fors duurder werd - en het nog steeds regelmatig schrikken is bij de kassa - kunnen we dit jaar weer wat op adem komen. Bijna iedereen gaat er dit jaar iets op vooruit, heeft budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud berekend. 

"Wat we zien is dat mensen meer overhouden in de portemonnee", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud. De organisatie rekende voor 117 soorten huishoudens uit of ze er dit jaar op voor- of achteruitgaan. In de meeste gevallen komt er een plus uit de berekening, variërend van 0,5 procent tot ruim 8 procent. In sommige situaties is er een min van 0,2 procent. 

Kijk in de tool hieronder hoe de koopkrachtberekening voor jouw soort huishouden uitpakt.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen. 

Zo is het berekend

In de berekeningen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van 3,5 procent in 2023. Verder is rekening gehouden met de hogere premie voor ziektekostenverzekering. 

Aan de meevallerkant zijn alle relevante belastingmaatregelen uit 2022 en het huidige jaar meegenomen. Verder gaat het Nibud ervan uit dat mensen die in loondienst werken 4,6 procent meer loon krijgen. 

De plussen zijn vooral te danken aan het energieplafond en andere maatregelen van het kabinet, zoals het verlagen van de belasting voor werkenden en het verhogen van het minimumloon. Ook verwacht het Nibud dat er hogere lonen worden afgesproken in de cao's. 

Iets minder extreme prijsstijgingen

Daarnaast zullen de prijzen dit jaar waarschijnlijk niet nog eens zo hard stijgen als vorig jaar. Toen kwam de inflatie uit op 10 procent. Voor dit jaar rekent het Centraal Planbureau (CPB) op een inflatie van 3,5 procent. 

CPB:
Lees ook:
CPB: koopkracht daalt in 2022 en 2023 ondanks prijsplafond energie

Of dat uitkomt is natuurlijk nog hoogst onzeker. In december was de inflatie nog 9,6 procent. Het Nibud houdt dan ook een slag om de arm. "We hopen dat de inflatie over het hoogtepunt heen is. Dat het leven duurder is geworden en niet nog veel duurder gaat worden, maar dat zullen we moeten afwachten", aldus de Nibud-directeur. "Dat heeft ook te maken met wat er in de wereld gebeurt."

Privésituatie speelt ook mee

Zoals het er nu uitziet, wordt 2023 een jaar van 'bijkomen en herstellen', verwacht de voorlichtingsorganisatie. En uiteraard kunnen er allerlei dingen gebeuren in je privésituatie die (grote) financiële gevolgen hebben. "Als je promotie maakt, ga je er harder op vooruit dat wij hebben berekend", legt Vliegenthart uit. 

"Maar als je je baan verliest, of je gaat scheiden, dat is het koopkrachtverlies veel groter dan wat voor plaatje wij ook kunnen maken", waarschuwt hij. 

Dit
Lees ook:
Dit verandert per 1 januari in je portemonnee