Ga naar de inhoud
Uit een diep dal

Consument een heel klein beetje minder somber: 'Onzekerheden zijn groot'

Klanten in een winkel voor wintersportuitrusting. Beeld © ANP / Robin Utrecht

We zijn er met z'n allen ietsje minder somber op geworden deze maand. Het vertrouwen in de economie veerde iets op, vanuit een heel diep dal. En consumenten zijn iets minder huiverig om grote aankopen te doen. "De onzekerheden zijn zo ontzettend groot."

In januari was het consumentenvertrouwen -49, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De graadmeter loopt van +100 tot -100. Als er een nul uit de metingen komt, betekent dat dat er net zo veel optimisten als pessimisten zijn. 

In december vorig jaar was de stand nog -52. Dat was al een verbetering ten opzichte van de --59 uit oktober en september, toen de laagste stand ooit gemeten werd bereikt. Het CBS meet het consumentenvertrouwen sinds 1986.

Qua vertrouwen klimmen we dus heel langzaam uit een dal, maar de situatie is nog verre van normaal. Gemiddeld was het consumentenvertrouwen - 9 in de afgelopen twintig jaar. 

Combinatie van factoren

"Als ik naar de afgelopen twee weken kijk, is het nieuws relatief wat gunstiger geweest", verklaart Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. "De gasprijzen zijn behoorlijk gedaald en iedereen voelt wel aan dat die gasprijzen op enig moment terugkomen in de energierekening maar ook in de prijzen van bijvoorbeeld voedingsmiddelen."

Daarnaast is het prijsplafond op energie ingegaan, gaat Blom verder. "Ik denk dat de combinatie ervoor zorgt dat mensen zich toch iets minder zorgen maken." En de arbeidsmarkt doet het nog steeds heel goed, geeft zij als reden voor het kleine herstel van het vertrouwen. "Alles bij elkaar is het iets beter nieuws dan het was."

Consumenten
Augustus 2022:
Consumenten waren nog nooit zo somber over hun portemonnee als nu

Ondanks dat goede nieuws: we zijn nog somberder dan tijdens de coronapandemie. Terwijl de economie een stuk beter draaide vorig jaar. "Echt een bizarre paradox", noemt Blom dat. "Als je me dit cijfer een jaar geleden had verteld, was ik echt van stoel gevallen van schrik. Wat moet daar een verschrikkelijke crisis aan de hand zijn."

Hoge energierekening

Er is natuurlijk ook het nodige gebeurd, met de oorlog in Oekraïne. "Ja natuurlijk verwachten veel mensen: ik ga hier nog wel last van krijgen", legt Blom uit. Toch groeide de economie, onder meer omdat alle coronabeperkingen werden opgeheven.

En er zijn grote groepen mensen die veel last heeft gehad of nog heeft van de hoge energierekening, maar ook hele grote groepen mensen waarmee het nog best goed ging. De somberheid is dus ook wel terecht, vanwege de hoge prijzen en de verwachting dat dit nog wel even duurt. "Maar tegelijkertijd: dat is niet voor iedereen hetzelfde en dat is denk ik wat we hier zien", legt Blom uit. 

Jaar van stagnatie

Zij verwacht dat het een jaar van stagnatie wordt. "Een heel klein beetje groei, maar die is niet zo sterk." Er zijn genoeg zaken die zo'n 'relatief saai jaar' totaal op z'n kop kunnen zetten, voegt Blom wel toe. 

De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld. Of de ontwikkeling van de gasprijs. En de heropening van China lijkt goed nieuws, maar kan zomaar omslaan als het tot een mutatie van het coronavirus leidt. "De onzekerheden zijn zo ontzettend groot", benadrukt Blom. 

Kijk meer: waarom je boodschappen nog steeds duurder worden

02:53
Bron: RTL Z
Meer over