Ga naar de inhoud
Prijzen in grote steden stijgen, tegen landelijke trend in

Veel minder huurwoningen, verhuursite ziet verkoopgolf onder beleggers

Beeld © Getty Images.

Wie een huis zoekt om te huren in de vrije sector krijgt het moeilijker. De prijzen mogen dan gemiddeld een beetje dalen, het aantal beschikbare huurhuizen is in het laatste kwartaal van vorig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit de huurmonitor van verhuursite Pararius. 

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal woningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders met bijna 9 procent. 

Grote steden

Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Eindhoven verdwijnen huurwoningen van de markt, stelt directeur Jasper de Groot van Pararius. En niet omdat er een nieuwe huurder is gevonden. 

Eigenaren zouden hun pandjes verkopen, omdat verhuren niet langer rendabel is, hoort De Groot terug van verhuurders. 

Vrije sector

De huursector in Nederland valt uiteen in de sociale huursector en de vrije huursector. In de sociale huursector zijn er meer regels over hoe hoog de huur mag zijn en is de eigenaar vaak een woningbouwvereniging. Er zijn vaak lange wachtlijsten om in aanmerking te komen voor zo’n woning. 

In de vrije sector zijn minder regels. De huisbaas is vaak een particulier of een grotere belegger zoals een pensioenfonds. Huren zijn hoger, omdat vraag en aanbod de prijs bepaalt. En de vraag is (veel) groter dan het aanbod op veel plekken. 

Het kabinet komt met strengere regels voor verhuurders. En daarnaast voeren gemeenten ook lokaal maatregelen in om beleggers dwars te zitten, in de hoop iets tegen hoge huren te doen. 

Bovendien dalen de prijzen van koopwoningen, na jaren van forse prijsstijgingen. Eigenaren die overwaarde willen cashen moeten nu verkopen.

In onderstaande video zet Sam Trompert op een rij welke maatregelen gemeenten nemen, tegen beleggers. 

Zo willen gemeenten jou sneller aan een woning helpen

03:24

En dus stijgen de prijzen van huurwoningen in de grote steden. In Amsterdam gaat het om een stijging van bijna 11 procent. “Wat er bijvoorbeeld in Amsterdam gebeurt is pure marktwerking: vraag en aanbod raken steeds meer uit balans. Daarnaast vernemen we dat veel beleggers zich momenteel terugtrekken uit Amsterdam en hun huurwoningen verkopen, wat het dalende huuraanbod ook verklaart”, aldus Jasper de Groot van Pararius.

Dat
Column
Dat woekerhuren de vrijehuursector domineren is hardnekkige mythe

Het totale landelijke beeld ziet er inmiddels wel iets anders uit. Alles bij elkaar opgeteld is er sprake van een bescheiden daling van de gemiddelde vierkantemeterprijs (1,1 procent).