Ga naar de inhoud
Erasmus Medisch Centrum

Terecht ontslag universitair docent na kritiek op coronatests

Beeld © ANP

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mag een universitair docent en onderzoeker ontslaan, die zich kritisch uitliet over coronatesten en vaccinatiebeleid.

Dat blijkt uit een maandag openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.

De man werkte sinds 2003 als microbioloog bij het Erasmus Medisch Centrum, met een omzet van bijna 2,1 miljard euro het op een-na-grootste universitaire ziekenhuis van Nederland. In zijn functie gaf hij onder meer onderwijs en deed wetenschappelijk onderzoek.

Relatie verzuurd

Vanaf 2020, het jaar van de uitbraak van de coronapandemie, raakt de relatie tussen de microbioloog en zijn werkgever verzuurd. Zo wordt de man herhaaldelijk aangesproken wegens zijn kritiek op het test- en vaccinatiebeleid van zijn werkgever en de overheid.

Een controversiële interne presentatie voor collega's in november 2021 zet de verhoudingen op scherp. Omdat de microbioloog tijdens die bespreking van wetenschappelijke literatuur de suggestie zou hebben gewekt dat vaccineren meer negatieve, dan positieve effecten zou hebben, wordt hij als docent op non-actief gezet.

Zorgmedewerkster
Lees ook:
Zorgmedewerkster ontslagen wegens te scherpe kritiek vaccinatiebeleid

"Een docent, die wetenschap niet serieus neemt en zijn positie misbruikt om twijfel te zaaien over de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van vaccinaties is naar mijn mening niet welkom binnen ons Research Masterprogramma", schrijft de opleidingsdirecteur hem.

Afspraak gebroken

In een vervolggesprek met zijn leidinggevenden zegt de man dat het niet zijn bedoeling was om een pleidooi tegen coronavaccinaties te houden, en belooft hij de aanwezigen een email te sturen waarin hij het door hem gewekte beeld corrigeert. Die mail verstuurt hij echter nooit.

In de maanden die volgen, wordt de kloof tussen de werkgever en werknemer alleen maar groter. Het universitair ziekenhuis dringt aan op vervolggesprekken en bemiddeling, maar de microbioloog gaat deze stelselmatig uit de weg.

Burgerjournalist

In mei laat de microbioloog zijn werkgever weten dat hij zal deelnemen aan een online uitzending van een zogenoemde 'burgerjournalist', waarin hij ingaat op een onderzoek naar coronatesten. Na dat filmpje te hebben gezien, dringt het universitair ziekenhuis aan op uitstel van de uitzending.

Ontslagen
Lees ook:
Ontslagen criticaster coronabeleid krijgt haar baan niet terug

Als de microbioloog een maand later opnieuw niet verschijnt voor een gesprek, waarin hij zich moest verantwoorden over de totstandkoming van een onderzoek is de grens voor zijn werkgever bereikt. Op 21 juni wordt de man op staande voet ontslagen.

Daarbij voert het universitaire ziekenhuis een waslijst aan ontslaggronden aan. Zo zou de man door het tegen de instructies en afspraken in naar buiten brengen van zijn persoonlijke opvattingen die niet overeenkomen met de opvattingen van het ziekenhuis de 'eer en goede naam van zijn werkgever en collega's in diskrediet brengen' en 'een grote maatschappelijke onrust creëren'.

Naar de rechter

De microbioloog neemt geen genoegen met zijn ontslag, en stapt naar de rechter om zijn baan terug te krijgen. Tijdens de rechtszaak betoogt de man onder meer dat het universitair ziekenhuis hem de mond wil snoeren omdat hij anders denkt over het vaccinatie- en testbeleid van zijn werkgever en de overheid.

Uit een maandag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter het niet met hem eens is. De rechtbank laat zich daarin niet uit over vragen over de vrijheid van meningsuiting, maar richt zich op de constatering dat de man zich niet hield aan redelijke verzoeken en instructies van zijn werkgever.

Ernstig verwijtbaar

Omdat de docent-onderzoeker volgens de kantonrechter daarmee ernstig verwijtbaar handelde, mag het Erasmus Medisch Centrum de man op straat zetten zonder hem een cent transitievergoeding of extra ontslagvergoeding te betalen. Wel moet het ziekenhuis hem een onterecht ingehouden schadevergoeding terugbetalen.

Het Erasmus Medisch Centrum onthoudt zich van een toelichting op de zaak. "Wij hebben niets aan de uitspraak toe te voegen." De microbioloog was vandaag nog onbereikbaar voor commentaar, maar heeft op sociale media laten weten dat hij een hoger beroep overweegt.

Zij
Lees ook:
Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten