Ga naar de inhoud
Crypto-fraude

Medewerker cryptobeurs LiteBit stal 150.000 euro van klanten

Reclame voor cryptohandelsplatform LiteBit. Beeld © ANP

Een voormalige medewerker van de Nederlandse cryptobeurs LiteBit heeft voor ruim 150.000 euro aan cryptocurrency gestolen van klanten. Van de Rotterdamse rechtbank moet hij de schade vergoeden.

De man werkte voor LiteBit, een Nederlands handelsplatform waarop mensen kunnen handelen in cryptovaluta als bitcoin, dogecoin of ethereum. In zijn functie had hij toegang tot de cryptocurrency- en klantenaccounts.

Ontvreemde crypto

In 2019 ontdekte zijn werkgever dat hij cryptotegoeden van de rekeningen van klanten achterover drukte. Nader onderzoek wees uit dat de man met 193 transacties op 46 accounts voor omgerekend ruim 152.000 euro had buitgemaakt.

Medewerkster
Lees ook:
Medewerkster ABN Amro plundert 45.000 euro van rekening klant

LiteBit ontsloeg de man op staande voet, en stapte vervolgens naar de rechter met een schadeclaim.

Klanttegoeden

De ex-werknemer erkende dat hij de tegoeden achterover had gedrukt, maar verzette zich tegen de schadeclaim. Voor de rechtbank in Rotterdam betoogde hij onder meer dat de gestolen tegoeden niet van LiteBit waren, maar van klanten van de cryptobeurs.

LiteBit bracht daar tegenin dat het handelsplatform de ontvreemde tegoeden van klanten had teruggeplaatst. Daardoor was de berokkende schade volgens het bedrijf uiteindelijk geleden door LiteBit, en niet door de klanten.

Ook wees de ex-werknemer erop dat hij inmiddels is veroordeeld tot betaling van 152.000 euro aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), en daarmee inmiddels ook een betalingsregeling heeft. Als hij het ontvreemde geld nu ook aan LiteBit moet teruggeven, loopt hij het risico het bedrag twee keer te moeten betalen.

Terugbetalen

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse rechtbank oordeelt dat de man de anderhalve ton wel degelijk aan Litebit moet terugbetalen.

Omdat de cryptobeurs de schade van klanten heeft gecompenseerd, is het bedrijf volgens de rechter uiteindelijk de partij die de schade heeft geleden. En als de man de schade betaalt aan zijn voormalige werkgever, hoeft hij het niet meer te betalen aan het CJIB.

Bijkomende kosten

Naast het terugbetalen van de verduisterde tegoeden moet de man ook opdraaien voor ruim 14.000 euro aan onderzoeks- en proceskosten van zijn voormalige werkgever. Advocaat Wilbert Suttorp van de ex-werknemer onthield zich van commentaar.

Marketing-directeur Caroline Huls van LiteBit zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Dit heeft zich vier jaar geleden afgespeeld. We zijn blij dat de rechter uitspraak heeft gedaan en LiteBit volledig in het gelijk heeft gesteld."

Probeem opgelost

Volgens het bedrijf maakte de ex-medewerker 'misbruik van een tijdelijk probleem in een van de destijds gebruikte systemen. Het betrof niet actieve accounts waarop nog crypto of credits aanwezig waren'.

Dat probleem zou na ontdekking meteen zijn opgelost waardoor nieuw misbruik onmogelijk is gemaakt, aldus Huls. "De accounts zijn hersteld, klanten zijn op geen enkele wijze benadeeld. Sindsdien is LiteBit blijven investeren in de veiligheid van het platform van zowel het interne als het externe gebruik."

Zo wordt ter voorkoming van nieuw misbruik bijvoorbeeld alle activiteit en alle handelingen gelogd, is er een 'zeer strikt autorisatiebeleid' en is er een afgedwongen 'meer-ogen beleid' onder andere voor het uitvoeren van transacties, aldus LiteBit.

Jonge
Lees ook:
Jonge crypto-oplichter leidde luxeleventje, maar moet nu cel in