Ga naar de inhoud
Minder nieuwe auto's gemaakt

Prijs tweedehands auto nog nooit zo hoog: 25.000 euro

Een stel koopt een tweedehandsauto. Beeld © Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte

In december betaalde je in Nederland gemiddeld 25.215 euro voor een tweedehands auto. Dat is een nieuw record en een stijging van maar liefst 16 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van online-autoplatform Autoscout24. De gemiddelde prijs die je voor een tweedehandsje betaalt nam voor de vierde maand op rij toe. Alleen in de zomer was er sprake van een dipje in de prijs, maar dat is vaak het geval, legt woordvoerder Bojan Brkic van Autoscout24 uit.

Trucjes
Lees ook:
Trucjes met prijzen tweedehands auto's hard aangepakt

Leveringsproblemen nieuwe auto's

Al langere tijd stijgen de prijzen voor tweedehandsauto's. Dat komt doordat autofabrikanten kampen met een achterstand in de levering van nieuwe auto's door tekorten aan onderdelen, aldus Brkic.

Daardoor staan er minder tweedehandsauto's te koop. Immers: wie nog wacht op zijn nieuwe wagen uit de fabriek, zal zijn oude wagen nog niet inruilen.

Maar terwijl het aanbod van occasions niet stijgt, is de vraag nog steeds hoog, zegt Brkic. "En dat heeft effect op de prijzen."

Meer gekocht tijdens corona

Verder kochten consumenten tijdens corona vaker een tweedehandsauto. Dat vonden ze veiliger dan reizen met het openbaar vervoer, aldus Brkic.

In deze video zie je waar je op moet letten als je een nieuwe of een tweedehands auto wilt kopen:

Nieuw of tweedehands? Hier let je op bij het kopen van een auto

19:59

In deze rare economische tijden is het moeilijk om te voorspellen hoe lang het tekort aan tweedehands auto's zal duren, voegt Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG, daaraan toe. "Maar er komt vanzelf verzadiging van de markt als de nieuwe auto' s worden geleverd."

Tip: niet te veel wensen

Als je toch een tweedehandsauto zoekt dan heeft De Waal wel een tip voor consumenten: niet te veel wensen, pin je niet vast op een bepaald model of merk en heb geduld. 

Zo
Lees ook:
Zo scoor je goedkoop een betrouwbare occasion

In Nederland is er ook steeds meer vraag naar elektrische auto's, die vaak ook tweedehands duurder zijn. Dat drijft de gemiddelde prijs ook wat op. Maar op het totaal is het aanbod van tweedehands elektrische auto's nog klein, zo'n 12.000 op een totaal van bijna 200.000 auto's bij Autoscout24, aldus Brkic.

Ook veel goedkopere auto's online

Dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto op ruim 25.000 euro ligt, betekent overigens niet dat je in Nederland niet voor een betaalbaardere prijs een tweedehands wagen kunt kopen. 

Zo zijn er tot 10.000 euro een kleine 47.000 auto's te vinden bij Autoscout24. Op Marktplaats kun je 19.000 auto's vinden tot een prijs van 5.000 euro en 80.000 stuks tot 10.000 euro. 

Vaker stadsauto's in Nederland

Ook in andere landen waar Autoscout24 actief is, ziet het stijgende prijzen, alhoewel die in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België en Italië wat minder toenamen dan bij ons.

De prijs voor tweedehands auto's is in die andere landen, met uitzondering van Italië, wel hoger dan in Nederland. Frankrijk spant de kroon, met een gemiddelde prijs van 30.322 euro. In Duitsland en Oostenrijk is de prijs gemiddeld meer dan 28.000 euro.

4
Lees ook:
4 tips om je auto zo goed mogelijk te verkopen

Dat in Nederland de gemiddelde prijs minder hoog ligt dan in die landen, komt doordat wij vaker stadsauto's rijden. Die zijn wat kleiner en dus goedkoper, aldus Brkic. In Duitsland, bijvoorbeeld, kopen consumenten vaker wat grotere en auto's en die zijn meestal ook duurder.

Nieuw in Nederland relatief duur

In Nederland worden overigens van oudsher relatief veel tweedehandsauto's verkocht, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, waar meer nieuwe auto's worden verkocht. De liefde van Nederlanders voor tweedehandsjes komt doordat nieuwe auto's hier duurder zijn dan in veel andere landen, door hogere belastingen, zegt Brkic.

Autobedrijven halen occasions niet alleen uit Nederland zelf, maar ze importeren ze ook, uit onder meer Duitsland.

Golf, Polo en Audi A3

De top-4 van meest bekeken modellen op Autoscout24 was in december gelijk aan een jaar eerder. Er wordt nog altijd het vaakst gezocht naar een Volkswagen Golf, gevolgd door een VW Polo, een Audi A3 en een Audi A4.

De top-3 van merken bleef met Volkswagen, Mercedes en BMW gelijk. Maar Audi zakte van plek vier naar vijf, terwijl Peugeot opklom naar de vierde plek.

De meest populaire kleuren in Nederland zijn zwart, grijs, wit, blauw en rood.

In deze video zie je waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla wilt kopen:

Tweedehands Tesla kopen? Hier moet je op letten

10:37