Ga naar de inhoud
Geen bewijs

Medewerker gevangenis onterecht ontslagen na 'poging' diefstal pak koffie

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het ontslag van een gevangenismedewerker omdat hij een pak koffie zou hebben willen stelen, is onterecht. Er is geen bewijs dat de man het pak koffie mee naar buiten wilde smokkelen, luidt het oordeel in het hoger beroep van de zaak. 

Dat hoger beroep was ingesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De man was sinds 2007 aan het werk bij deze dienst, waar hij gevangenen begeleidde bij werk in de gevangenis. 

Toch
Lees ook:
Toch ontslag voor Rotterdamse cipiers die pizza bestelden

Eind 2019 werd de man door het ministerie ontslagen. Dat gebeurde naar aanleiding van een incident in oktober van dat jaar. Op 16 oktober werd personeel dat de gevangenis verliet na hun dienst extra gecontroleerd. Het was voor het eerst in anderhalf jaar dat er zo'n controle was. 

Drie keer uit de rij

De man - zijn naam en leeftijd worden niet in het vonnis gemeld - verliet drie keer de rij van collega's die ook door de controle moesten. Hij liep vervolgens telkens het hokje in waar de portier zit. 

Meer
Lees ook:
Meer #MeToo-ontslagzaken dan ooit in 2022, dit zijn de opvallendste

In die ruimte waren op dat moment drie beveiligers, die de controle uitvoerden. Volgens een van de beveiligers liet de man het pak koffie achter in het uitgifteluik van de portiersloge. Op die manier wilde de man voorkomen dat hij betrapt zou worden met het gestolen pak koffie.

Althans, dat is de theorie van een van de beveiligers die leidde tot het ontslag. In dit soort zaken kan de verklaring van één getuige voldoende zijn, staat in het vonnis van de Centrale Raad voor Beroep, die daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Utrecht bevestigt

Nerveus gedrag

De verklaring is alleen niet voldoende, want de vrouw heeft niet gezien dat de man het pak koffie uit z'n rugzak haalde en in het uitgifteluik dropte. Het enige dat zij zag was dat hij nerveus de rits van de rugzak open en dicht maakte en een beweging maakte. 

Dit
Lees ook:
Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022

Vervolgens hoorde zij het luik klikken en toen de man het portiershokje had verlaten lag daar het pak koffie in. Omdat de getuige niet met zekerheid kon zeggen of het luik leeg was voordat de man zich in hokje meldde, vinden de rechters het bewijs niet voldoende. Daar komt nog bij dat de andere beveiligers niks hebben gezien.

Kortom: het is niet uit te sluiten dat het pak koffie al in het luik lag voordat de man zich tot drie keer toe in het hokje meldde. Het ministerie moet de financiële kosten van de rechtszaak à 1.518 euro aan de man vergoeden. Of hij zijn baan nu terug krijgt, staat niet vermeld in het vonnis.