Ga naar de inhoud
Lage gasprijs

Geld besparen op je energierekening? Het kan weer lonen om over te stappen

Rokende schoorstenen tijdens een koude nacht met vorst in Mierlo, 12 december 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Voor het eerst in ruim een jaar kan het weer slim zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Vanwege de hoge energieprijzen was je bij een nieuwe leverancier duurder uit, maar door de lage gasprijzen zijn er energiebedrijven die nu lagere tarieven aanbieden. 

Dat kan consumenten tot wel 40 procent schelen, vertelt Ben Woldring van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com. Bij Vattenfall betaal je 3,22 euro per kubieke meter gas vanaf januari 2023, bij Budget Energie 1,92 euro.

Ook voor elektriciteit kan overstappen gunstig uitpakken, maar de verschillen in de tarieven zijn daar een stuk kleiner. 

Grote groep huishoudens

Dat scheelt dus nogal, voor ongeveer 40 procent van alle huishoudens. Want dat is de groep die volgens het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat naar verwachting boven de verbruiksgrens van het prijsplafond uitkomt. Het ministerie is er in de berekening wel vanuit gegaan dat alle huishoudens 10 procent aan energie besparen. 

Kleine
Lees ook:
Kleine lettertjes: prijsplafond geldt lang niet altijd tot 1200 kuub gas

Voor vier van de tien huishoudens geldt dus dat ze het bedrag dat ze boven het plafond uitkomen uit eigen zak moeten betalen. Het plafond geldt tot 1,45 euro per kuub gas, met een maximum verbruik van 1200m3 gas. Voor wat je meer verbruikt, betaal je het verschil. 

Voor wie in een groot en/of slecht geïsoleerd huis woont, kan het dus flink schelen of je 3,22 per kuub betaalt of 1,92. In het laatste geval betaal je 47 cent zelf, bij Vattenfall 1,77.

Wanneer krijg je je jaarrekening?

Behalve je verbruik is er nog een factor die van invloed kan zijn of je wel of niet onder het prijsplafond blijft. Het heeft te maken met wanneer je je jaarafrekening krijgt. Hoe dat precies zit leggen we je in dit artikel uit

In het rekentooltje hieronder kun je opzoeken met welk verbruik je onder het prijsplafond blijft.

De verschillen in de tarieven hebben te maken met hoe energiebedrijven hun gas en elektriciteit op de groothandelsmarkt inkopen. Het ene bedrijf doet dit voor een periode van drie maanden, andere bedrijven doen dit per maand. 

Piek in augustus

Die laatste categorie bedrijven profiteert dus sneller van de huidige prijsdaling op de markt, legt Woldring uit. In augustus piekte de gasprijs op de toonaangevende ICE Index tot ruim 340 euro. Inmiddels is deze gedaald tot 85 euro. 

Waarom
Lees ook:
Waarom de gasprijs daalt, maar je dat niet direct terugziet op je rekening

De reden voor de daling van de gasprijzen? Het warme winterweer, vertelt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. Bovendien zijn de gasvoorraden goed gevuld. "Dat haalt ook de spanning uit de markt."

Bovendien worden er in Duitsland in hoog tempo LNG-terminals geopend, voegt Visser nog toe. "Dat zorgt voor meer aanvoer en dat zorgt ook voor stabiliseren van de prijs." Hij verwacht dat de prijzen nog wel verder zullen dalen. 

Voor miljoenen klanten inkopen

Grote energiebedrijven als Vattenfall kunnen dit minder snel doorberekenen aan hun klanten dan een kleiner bedrijf als Budget Energie, aldus Visser. Vattenfall moest voor de miljoenen klanten voldoende gas inkopen voor het voorjaar. "Ze hebben ingekocht op een hoge prijs."

Concurrent Budget Energie kan nu voor nieuwe klanten inkopen tegen veel lagere prijzen. "Dit is heel vervelend voor energiebedrijven", aldus Visser. "Wie vooruit moest inkopen, betaalt een hoge prijs en hun klanten kunnen met een variabel contract kosteloos overstappen naar andere goedkopere aanbieder."

Dit
Lees ook:
Dit verandert per 1 januari in je portemonnee

Voorlopig zijn er nog bijna geen aanbieders die het aandurven om weer vaste contracten aan te bieden aan nieuwe klanten. Alleen Greenchoice doet dit, en dan ook nog maar voor een halfjaar tegen een tarief van 2,44 euro per kuub gas.

Andere leveranciers durven het nog niet aan om een vast contract aan te bieden omdat een klant heel makkelijk over kan stappen. Consument met een vast contract moeten weliswaar een opzegvergoeding betalen, maar die bedraagt 100 euro voor wie gas en elektra afneemt. 

Hogere opzegvergoeding

Minister Jetten van Energie wil graag weer dat er vaste energiecontracten komen, maar dan moet er een hogere opzegvergoeding komen die het financiële nadeel voor energiebedrijven vergoedt als mensen voortijdig hun contract verbreken. 

Eigenlijk zou dat per 1 januari geregeld zijn, maar dat lukt niet. Het streven is nu om dit voor 1 april te regelen, laat de ACM aan het Financieele Dagblad weten