Ga naar de inhoud
Minimumloon 218 euro in de plus

Salarisstrookjesverwerker: modaal salaris netto 91 euro hoger in 2023

Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Goed nieuws voor de portemonnee in zware tijden. Dankzij belastingverlagingen en de verhoging van het minimumloon komt er in het nieuwe jaar wat geld bij als het salaris, de uitkering of de AOW wordt overgemaakt. Iemand met een modaal salaris gaat er per maand 91 euro op vooruit.

Dat blijkt uit berekeningen van ADP. Dat is een bedrijf dat de salarisverwerking doet voor andere bedrijven en daarom de loonstrookjes van zo'n 1,2 miljoen Nederlanders per maand verwerkt. Omgerekend houden werknemers met een modaal loon volgend jaar 3,7 procent meer over, zie onderstaande tabel. 

Bij bovenstaande cijfers horen wel twee belangrijke kanttekeningen. De inflatie blijft hoog, het extra geld lost 'niet meteen alle financiële zorgen op', waarschuwt Dik van Leeuwerden van het ADP. Aan de andere kant kan het nog wel zo zijn dat je meer loon krijgt vanwege afspraken uit jouw cao. 

Belastingmaatregelen

Dat er vanaf 1 januari netto meer binnenkomt, is vooral te danken aan de hogere arbeidskorting. Dat is een bedrag dat wordt afgetrokken van wat je aan inkomstenbelasting moet betalen. Verder gaat het belastingtarief wat omlaag. De hoogte van het salaris waar dit tarief voor geldt, gaat juist omhoog. Daardoor profiteren er meer mensen van.  

Daarnaast gaat het minimumloon fors omhoog, met meer dan 10 procent. En dat heeft niet alleen gevolgen voor mensen die in 2022 minimumloon verdienden, maar ook voor hen die daar vlak boven zaten.

Dit
Lees ook:
Dit verandert per 1 januari in je portemonnee

In 2024 zal het minimumloon nog eens stijgen, want dan gaat de overheid niet meer uit van een minimummaandloon, maar van een minimumuurloon. Zodra dat ingevoerd wordt gaat de overheid uit van een 36-urige werkweek, terwijl het minimummaandloon nu nog van een 40-urige werkweek uitgaat.

AOW en uitkeringen gekoppeld

De verhoging van het minimumloon is niet alleen voor werkenden goed nieuws. Veel uitkeringen, zoals bijvoorbeeld de AOW, zijn gekoppeld aan het minimumloon en gaan dus ook omhoog

Verder zijn er nog meer voordelen die werknemers kunnen tegenkomen, aldus ADP. Zo kunnen werkgevers een hogere onbelaste reiskostenvergoeding geven en ook meer thuiswerkvergoeding. De reiskostenvergoeding gaat van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer, de thuiswerkvergoeding van 2 euro naar 2,15 euro per dag. Daarbij geldt wel dat het aan werkgevers is om te bepalen of ze die wijzigingen doorvoeren.

Kijk ook: dit jaar switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34