Ga naar de inhoud
Voorspelling DNB

Huizenprijzen dalen en economische groei zwakt af in 2023, denkt DNB

De inflatie blijft hoog, maar de lonen zullen wel meer stijgen, denkt DNB. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Onze economie zal volgend jaar met maar 0,8 procent groeien, denkt De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is fors minder dan dit jaar. Verder zullen de huizenprijzen de komende twee jaar naar verwachting dalen.

In de nieuwe Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten verwacht DNB, onze centrale bank, dat het volgend jaar allemaal wat minder wordt.

In 2022 groeide de economie nog met 4,2 procent. Dat relatief hoge cijfer komt door het herstel na de coronarecessie, zegt DNB.

Rabo
Lees ook:
Rabo verwacht afkoeling huizenmarkt, starters hebben er niets aan

Maar volgend jaar gaat onze economie er als geheel nauwelijks op vooruit. Een jaar later, in 2024, wordt het ietsje beter, verwacht DNB. Dan zal de economie met 1,6 procent groeien.

Huizenprijzen dalen

Verder is DNB somberder geworden over de huizenmarkt. Deze zal de komende twee jaar afkoelen, denkt DNB. Dat komt door de gestegen hypotheekrente en de hogere energieprijzen, waardoor huizenkopers minder kunnen bieden.

In 2023 zullen de huizenprijzen met 3,1 procent dalen en in 2024 met 3,3 procent, aldus DNB.

Daarmee wordt de forse stijging van de huizenprijzen van de afgelopen tijd slechts deels ongedaan gemaakt. Afgelopen oktober waren de huizenprijzen nog bijna 8 procent hoger dan een jaar eerder.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers waarschuwen: maak inflatie niet leidend bij loonsverhogingen

In juni ging DNB nog uit van een toename van de huizenprijzen in 2023 van 3,7 procent en van 2,5 procent in 2024.

DNB waarschuwt dat verwachtingen voor de woningmarkt nog onzekerder zijn dan normaal al het geval is. Dat is doordat de markt nu op een omslagpunt lijkt te zijn, aldus DNB. Door een verandering van het sentiment kunnen de huizenprijzen tijdelijk sterker dalen, denken de economen.

Inflatie

Ondertussen blijven de prijzen in de winkel flink stijgen. Na de 11,5 procent van dit jaar, zal de inflatie in 2023 4,9 procent zijn en in 2024 5 procent, denkt DNB.

Aantal
Lees ook:
Aantal ontslagaanvragen bij UWV stijgt opvallend snel

Dat is weliswaar fors minder dan in 2022, maar het is wel flink hoger dan de afgelopen jaren. Zo was de inflatie in 2021 nog slechts 2,7 procent en in 2020 maar 1,3 procent.

Werkloosheid

Het goede nieuws is dat DNB denkt dat de werkloosheid laag blijft. In 2023 4,2 procent en in 2024 4 procent. Dat is wel iets hoger dan de 3,6 procent van dit jaar, maar in vergelijking met de afgelopen jaren is het laag.

Loonstijgingen

Die krappe arbeidsmarkt én de inflatie, zullen er voor zorgen dat de lonen bij bedrijven volgend jaar en in 2024 een stuk meer zullen toenemen dan in 2022: met respectievelijk 5 procent en 4,2 procent.

In 2022 stegen de lonen bij bedrijven nog maar met gemiddeld 2,9 procent.

Hosannaperiode
Lees ook:
Hosannaperiode voorbij: Nederlandse economie krimpt licht met 0,2 procent

Of wordt het toch erger?

Het kan overigens ook dat het nog minder goed zal gaan de komende twee jaar. Dat kan het geval zijn als de oorlog in Oekraïne langer voortduurt. Daarvoor heeft DNB een alternatief scenario uitgewerkt. Daarbij is uitgegaan van nog hogere inflatie, van ruim 8 procent in 2023 en een kleine 10 procent in 2024.

De economische groei zal in 2023 dan geen 0,8 procent zijn, maar nog maar 0,1 procent en in 2024 geen 1,6 procent, maar slechts 0,4 procent.

Dat beeld kan wat minder dramatisch worden als het prijsplafond voor gas wordt verlengd.

In deze video zie je dat vier signalen aangeven dat we in economisch zwaar weer zittten: 

We zitten in economisch zwaar weer: deze 4 signalen geven dat aan

02:22