Ga naar de inhoud
Rente stijgt sneller

Rabo verwacht afkoeling huizenmarkt, starters hebben er niets aan

Een geïnteresseerde bekijkt het woningaanbod bij een makelaar in Den Haag, november 2022. Beeld © ANP / Hollandse-Hoogte / Owen O’Brien

Na jaren van steeds harder stijgende huizenprijzen verwacht Rabobank een daling volgend jaar. Helaas voor starters stijgt de rente sneller dan dat de prijzen dalen en dus wordt het kopen van een eerste huis alleen maar lastiger.

Volgend jaar zal ook het aantal verkopen dalen. De afkoeling van de woningmarkt zet door volgens Carola de Groot en Stefan Groot, economen van de bank. Voor dit jaar verwacht de bank nog een prijsstijging van gemiddeld bijna 14 procent, volgend jaar komt de klad er echt in. De prijzen dalen dan gemiddeld met 3 procent, verwachten ze. 

Het aantal huizen dat van eigenaar wisselt zal volgend jaar nog verder dalen, denken de economen. De hypotheekrente is in de afgelopen maanden hard gestegen.

Wie zijn rente voor tien jaar vast wilde zetten, kreeg tot voor kort een tarief van minder dan 2 procent voorgeschoteld. Inmiddels is de rente voor deze gangbare periode opgelopen tot bijna 4 procent. Het gevolg daarvan is dat potentiële kopers minder geld kunnen lenen voor de aankoop van een huis. 

Historisch
Lees ook:
Historisch jaar voor de hypotheekrente, maximaal leenbedrag keldert

Hierdoor kunnen ze minder bieden. Een gevolg hiervan is weer dat het aanbod waar ze uit kunnen kiezen kleiner wordt en dat een deel van de kopers (tijdelijk) afhaakt. 

Horde nog hoger

En dat zal vooral voor starters gelden, verwacht de bank. Zij zijn vaak helemaal afhankelijk van wat ze kunnen lenen omdat ze geen geld meebrengen van een huis dat ze al hebben kunnen verkopen. "De horde om de eerste woning te kopen is steeds lastiger te nemen", aldus de economen.

De huizenprijzen zijn harder gestegen dan het bedrag dat starters maximaal kunnen lenen (zie de grafiek hierboven). De gemiddelde verkoopprijs ligt inmiddels hoger dan het maximale hypotheekbedrag dat iemand die twee keer modaal verdient, kan lenen. 

Verkopers nog steeds spekkoper

Voor de meeste verkopers is de afkoeling van de huizenmarkt nog geen reden tot angst dat ze hun huis met verlies zullen verkopen. In de afgelopen twee jaar zijn de prijzen met maar liefst 33 procent gestegen. Wie nu zijn of haar huis verkoopt blijft maakt geen verlies, verwachten de economen. 

Daarbij speelt ook mee dat huizenkopers in de afgelopen jaren een stuk minder geld hebben geleend ten opzichte van de waarde van hun huis dan pak hem beet tien jaar geleden. Het maximale te lenen bedrag is namelijk fors teruggeschroefd. Sinds 2018 mag een huizenkoper maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. 

Kijk ook: de RTL Z Huizenindex over de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt

Het dalende vertrouwen op de huizenmarkt wordt veroorzaakt door de angst voor een recessie, vertelt hoogleraar huisvesting Peter Boelhouwer in gesprek met Roland Koopman.

Recessie is donkere wolk boven huizenmarkt: 'Vertrouwen daalt rap'

11:33