Supermarktbedrijf Aldi moet een ten onrechte ontslagen filiaalmanager een vertrekpremie van 60.000 euro betalen. De werkgever maakte volgens de rechtbank en het gerechtshof 'ernstig verwijtbare' fouten bij haar ontslag.
Dat blijkt uit een donderdag openbaar geworden uitspraak van het hof in Arnhem.
Aanbiedingen
De vrouw werkte sinds 2013 bij supermarktbedrijf Aldi, en gaf daar leiding aan zeven vestigingen in haar regio in het oosten van het land.
Begin juni 2021 liet Aldi weten haar te willen ontslaan als gevolg van twee incidenten. De vrouw had tijdens haar vakantie aan 'haar' winkelfilialen gevraagd om vier blikjes bier die in de aanbieding waren, voor haar te reserveren. Ook had zij vlak voor haar vakantie twee kweekkasjes gekocht, en daarvoor een korting gevraagd en gekregen.
Ontslag
Aldi stelde dat zij hiermee de regels had gebroken. Volgens de vrouw had zij niets verkeerd gedaan.

Na het eerste gesprek nam de werkgever iets gas terug en wilde een mogelijke herplaatsing of vertrekregeling met haar bespreken. Toen de partijen er niet uitkwamen, stapte Aldi uiteindelijk toch naar de rechter om het arbeidscontract te laten ontbinden.
Regels onduidelijk
Afgelopen april constateerde de kantonrechter in Zutphen dat er onduidelijkheid bestaat over de vraag of Aldi-werknemers nu wel of niet aanbiedingen mogen reserveren. Ook oordeelde de kantonrechter dat Aldi veel te snel op een ontslag had aangestuurd.
Toch oordeelde de kantonrechter ook dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moest worden, omdat de verhouding tussen Aldi en de vrouw door alle ontwikkelingen 'duurzaam verstoord' was geraakt.
Aldi schuldig
Omdat het supermarktbedrijf volgens de kantonrechter schuldig is aan die verstoring, moest het de vrouw naast de reguliere transitievergoeding ook nog een zogenoemde 'billijke vergoeding' van 50.000 euro betalen.
Ten slotte kende de rechtbank haar een vergoeding van 6.000 euro aan juridische kosten toe.
Hoger beroep
De vrouw nam daarmee echter geen genoegen, en ging in hoger beroep. Volgens haar had zij nog wel tien jaar kunnen werken voor Aldi, en had zij daarom recht op een vertrekpremie van een half miljoen euro.

Haar voormalige werkgever stelde daartegenover dat de vrouw helemaal geen recht had op een vertrekpremie wegens onterecht ontslag, en evenmin op een vergoeding van haar juridische kosten.
Deur dichtgegooid
Maar ook in hoger beroep ging Aldi nat. Evenals de kantonrechter vindt het hof in Arnhem dat de werkgever veel te snel op ontslag heeft aangestuurd. Een poging van het bedrijf om toch te zoeken naar alternatieven, mislukte al snel.
Direct na een gesprek waarin dat voornemen werd besproken, stelde Aldi namelijk in een mail dat terugkeer geen reële optie was omdat er 'beschadigingen zijn opgetreden die wellicht moeilijk te repareren' zijn. "Daarmee wordt in feite de deur die in het gesprek voor de werkneemster was opengezet weer dichtgegooid", aldus het hof in de uitspraak.
Geen half miljoen
Dat betekent dat Aldi inderdaad een vergoeding wegens 'ernstig verwijtbaar handelen' moet betalen. Bovendien stelde het hof die vergoeding hoger vast dan de kantonrechter. Het door de vrouw geëiste half miljoen vond het hof echter te gortig. Het supermarktbedrijf moet geen 50.000 euro, maar 60.000 euro overmaken.
Daartegenover staat dat de werkneemster volgens het hof geen recht heeft op de vergoeding van de juridische kosten.