Ga naar de inhoud
Vrijdag wél minder druk

Niks geleerd van corona: wegen weer bijna net zo druk als voor corona

Maandag tot en met donderdag zijn het drukst. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het is op de wegen in Nederland weer bijna net zo druk als in 2019, voor het begin van de coronapandemie. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer. Van de voornemens rond veel meer thuiswerken lijkt niet veel te komen. "Dagelijks sta ik drie uur in de file", zegt een passant op straat.

Het was misschien wel het enige lichtpuntje tijdens corona: de vrijwel lege snelwegen. Maar die tijd ligt ver achter ons, we gaan weer veel naar kantoor. Dinsdag en donderdag zijn de drukste dagen, net als in 2019. 

In onderstaande grafiek is te zien hoe het dit jaar steeds een beetje drukker is geworden op de wegen. Toch ligt de drukte nog 7 procent onder het niveau van 2019.

Vrijdag thuiswerkdag

Opvallend is dat het op vrijdag juist minder druk is geworden. Waarschijnlijk wordt de vrijdag vaak als thuiswerkdag gekozen, zegt verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen. Ook woensdag is vaak aan de rustige kant, maar dat was voor corona ook al het geval.

Dinsdag
Lees ook:
Dinsdag en donderdag thuiswerken tegen spits? 'Vergader op een andere dag'

"Je verwacht dat thuiswerken meer in trek is", zegt Marte Uenk-Telgen. Maar volgens haar ontstaat blijvende gedragsverandering niet zo maar: "Mensen vinden het toch fijn om elkaar te ontmoeten op kantoor. En dan zie je toch dat er op de vaste dagen veel mensen zijn."

Wen er maar aan

We zullen de komende jaren meer hinder ervaren op de weg, verwacht Rijkswaterstaat. Vorige week kwam Rijkswaterstaat naar buiten met een rapport waarin het achterstallig onderhoud van de infrastructuur in ons land in kaart werd gebracht. 

Volgens Rijkswaterstaat is het effect van het achterstallige onderhoud inmiddels overal merkbaar. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer bruggen die niet voluit gebruikt kunnen worden uit angst voor problemen. Weggebruikers staat de komende jaren dus veel hinder te wachten.

Achterstallig
Lees ook:
Achterstallig onderhoud aan bruggen eist zijn tol: meer hinder en files de komende jaren