Ga naar de inhoud
Meterstanden doorgeven

Een 'domme' meter: wat nu? Dit zeggen energieleveranciers

Beeld © ANP

Bij mensen die nog een 'domme' energiemeter hebben, leven er veel vragen. Zoals: kun je bij elke tariefswijziging tussentijds je meterstand doorgeven als dat niet automatisch gebeurt? En wordt er vóór 1 januari 2023 actief naar je meterstand gevraagd als het prijsplafond energie ingaat? RTL Nieuws vroeg dit aan 15 energieleveranciers.

Consumenten kijken reikhalzend uit naar de invoering van het prijsplafond. Vanaf 1 januari betaal je voor de eerste 1200 kubieke meter gas 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kilowattuur stroom 40 cent per kWh. Dat is al snel de helft minder dan consumenten met een variabel tarief nu betalen.  

Energieprijzen flink gestegen

Afgelopen jaar stegen de energieprijzen flink en werden variabele tarieven per kwartaal en bij sommige energieleveranciers zelfs elke maand aangepast. Maar bij één miljoen huishoudens met een 'domme' meter worden niet automatisch de meterstanden doorgegeven. Dat gebeurt bij een slimme meter - als de communicatiefunctie aanstaat - automatisch.

RTL Nieuws meldde dat klanten met zo'n ouderwetse meter mogelijk te veel betalen als niet het juiste verbruik bij het juiste tarief wordt afgerekend. Dat komt omdat de meterstanden vaak tussentijds worden geschat en pas aan het eind van het jaar worden opgevraagd.

Met
Lees ook:
Met 'domme' energiemeter betaal je mogelijk te veel

RTL Nieuws vroeg aan 15 energieleveranciers of klanten zelf tussentijds hun meterstand kunnen doorgeven als het tarief wordt aangepast. En of vóór 1 januari de meterstand actief wordt opgevraagd, met name voor mensen met een 'domme' meter, zodat je weet dat je niet te veel betaalt en of je ook binnen of buiten het energieplafond blijft met je energieverbruik.

Vattenfall

Bij Vattenfall kunnen klanten bij een tariefswijziging tussentijds hun meterstand doorgeven. Dat kan telefonisch of via MijnVattenfall. Deze tussentijdse meterstand wordt ook verwerkt voor de jaarnota en om het termijnbedrag te berekenen.

Alle klanten met een conventionele meter krijgen vóór 1 januari een mail of brief om hun meterstand door te geven. Klanten hoeven hiervoor niet te bellen. "Want we kunnen ons voorstellen dat klanten er zeker van willen zijn dat het juiste verbruik per periode wordt afgerekend", aldus de woordvoerder.

Essent

Essent gaat klanten niet actief vóór 2023 naar hun meterstand vragen. "Dit is niet nodig. Doordat er zoveel slimme meters in Nederland zijn, kunnen netbeheerders ook voor conventionele of uitgeschakelde meters een betrouwbare berekening maken om de stand van 1 januari te schatten."

"Het is wel slim om je slimme meter aan te zetten als je een gemeten stand wilt per 1 januari in plaats van een berekende stand, want dat levert vanzelfsprekend een preciezere meting op", zegt de woordvoerder.

Verwarming
Lees ook:
Verwarming uit, trui aan: helft Nederlanders bespaart op stookkosten

Eneco en Oxxio

Het is bij Eneco en Oxxio mogelijk om tussentijds je meterstand door te geven. Je kunt een foto via de app of per mail doorsturen of je kunt reageren in MijnOmgeving of per telefoon. De tussentijdse meterstand wordt alleen gebruikt om te kijken of je termijnbedrag nog klopt en of je op je jaarnota niet hoeft bij te betalen.

Bij onze vraag over de jaarnota schrijft de woordvoerder: "De klant ziet in elke periode waar het tarief wijzigt een schatting staan van het energieverbruik met het bijbehorende tarief in die periode." Eneco en Oxxio gaan niet vóór 1 januari de meterstand actief opvragen, omdat ze genoeg werk hebben aan het invoeren van het prijsplafond.

Greenchoice

Klanten kunnen tussentijds via Mijn Greenchoice of via de service afdeling hun meterstand doorgeven die ook gebruikt wordt voor de jaarnota. Wie geen slimme meter heeft en bij een tariefswijziging geen meterstanden doorgeeft, krijgt een schatting. Greenchoice gaat eind december voor het prijsplafond ingaat aan alle klanten met een 'domme' meter om de meterstand vragen.

Innova Energie

Innova-klanten kunnen tussentijds hun meterstand doorgeven via de telefoon en per mail. "Indien de klant de standen doorgeeft dan kunnen we bij een wijziging van het tarief en/ of belastingen dit verwerken op de jaarnota." Dit moet de klant dus zelf doorgeven.

"Innova Energie zal voor klanten van wie we geen recente meterstanden hebben per 1 januari pro-actief de standen opvragen, zodat we de klanten op de juiste manier kunnen laten profiteren van de korting van het prijsplafond."

Eneco
Lees ook:
Eneco verlaagt variabele tarieven, in tegenstelling tot Essent en Vattenfall

Budget Energie 

Je kunt niet tussentijds je meterstand doorgeven, alleen ééns per jaar voor de jaarnota. "Er is op dit moment geen proces ingericht voor klanten zonder slimme meter, waarbij  ze maandelijks hun meterstanden kunnen doorgeven." Budget Energie gaat per 1 januari geen meterstanden opvragen bij klanten.

Pure Energie

Klanten kunnen hun meterstand tussentijds doorgeven via de app, site of mail. Deze worden verwerkt in de jaarnota en daarop is het tarief en het verbruik per periode te zien.

Pure Energie gaat actief vóór 1 januari naar de meterstand vragen in verband met het prijsplafond. "Indien de klant geen meterstanden doorgeeft moeten we rekenen met geschatte standen, wat eventueel nadelig kan uitpakken."

United Consumers

United Consumers kon nog geen antwoord geven of ze actief naar de meterstanden vragen vóór 1 januari. "Wij en alle andere energiebedrijven zullen hard moeten werken om het nieuwe prijsplafond werkend te krijgen. Zeker als dat voor 01-01-2023 moet." 

Delta

Bij Delta kunnen klanten maar één keer per jaar hun meterstand doorgeven en niet tussentijds, omdat dat te veel werk is. Tien procent van hun klanten heeft geen slimme meter.

Delta rekent niet met een gemiddeld tarief, maar een specificatie van prijzen per periode en verbruik. Delta gaat wel vóór 1 januari actief de meterstanden opvragen bij klanten. 

Bekijk ook: Brenda verwarmt haar huis maar één uur per dag

02:09
"Anders red ik het niet."

HEM

"HEM stuurt vanaf eind december, maandelijks, een verzoek naar onze klanten met een 'domme' meter om hun meterstanden door te geven, ongeacht of er een prijswijziging plaatsvindt. Klanten kunnen hun meterstanden doorgeven via de mijn-omgeving of via een mail. Bij twijfel over de juistheid van de standen zullen wij om een foto vragen."

Deze tussentijdse meterstanden worden ook verwerkt in de jaarnota. Als de klanten  - na een herinnering - geen meterstand doorgeven, gaan ze de meterstand schatten.  

RTL Nieuws heeft ook de energieleveranciers DGB Energie, Energiedirect, Engie en Vandebron benaderd, maar die hebben niet gereageerd voor onze deadline.