Ga naar de inhoud
Vooral jongeren

900.000 Nederlanders willen verhuizen, maar vinden geen woning

Vooral samenwonenden met kinderen, maar zonder koopwoning, lukt het niet een woning te vinden. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vorig jaar waren er in ons land bijna 900.000 mensen die wel wilden verhuizen, maar voor wie dat niet haalbaar was omdat ze eenvoudigweg geen woning konden vinden. Dat is meer dan het dubbele van zes jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse van het WoonOnderzoekNederland (WoOn). Dat is een enquête van het CBS en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) die om de drie jaar wordt gehouden.

Een derde

Op de vraag of ze binnen twee jaar wilden verhuizen zei in 2021 bijna 11 procent van de deelnemers dat beslist te willen doen. Bijna 23 procent antwoordde: 'misschien'. Die percentages wijzigen al een aantal jaren niet veel.

Maar het percentage Nederlanders dat zei wel te willen verhuizen, maar niets te kunnen vinden, verdubbelde ruimschoots, van een kleine 3 procent in 2015, tot bijna 6,5 procent vorig jaar.

Nieuwbouw
Lees ook:
Nieuwbouw blijft ver achter bij doel kabinet: 900.000 lijkt onhaalbaar

Het gaat dan om bijna 900.000 Nederlanders, tegen een kleine 400.000 in 2015.

Prijs

Waarom Nederlanders geen woning kunnen vinden is niet onderzocht, maar het lijkt waarschijnlijk dat de prijs een rol speelt, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Hij wijst daarbij op de groepen waarvan bekend is dat ze de meeste moeite hebben om een woning te vinden, zoals starters op de woningmarkt.

Zo vonden vooral thuiswonende kinderen van 18 jaar en ouder het lastig om een woning te kunnen vinden. In 2015 ging het nog om 6 procent van hen, maar dat was vorig jaar al toegenomen tot 13,1 procent. Thuiswonende kinderen willen verhuizen om op zichzelf te gaan wonen of om te gaan samenwonen.

Historisch
Lees ook:
Historisch jaar voor de hypotheekrente, maximaal leenbedrag keldert

In alle categorieën steeg het percentage consumenten dat wel wil verhuizen, maar die het niet lukt. Naast thuiswonende kinderen was ook de toename bij alleenstaanden onder de 40 jaar hoog: van 4,4 procent tot 11,4 procent.

Koopwoning

Het zijn ook vooral Nederlanders die nog geen koopwoning hebben die het niet lukt om te verhuizen. Zo gaat het om 12,6 procent van de samenwonenden die wel kinderen hebben, maar geen koopwoning. Maar voor Nederlanders in dezelfde categorie die wel een koopwoning hadden, was dat slechts 3,3 procent.

Van de jongeren die het huis uit willen, hebben die uit Noord-Holland en Utrecht het meeste moeite om een woning te vinden. In Drenthe, Overijssel en Limburg is dat het minst vaak het geval.

In deze video zie je dat het kanteltop de woningmarkt, maar moet je wachten op een prijsdaling?

Het kantelt op de huizenmarkt: moet je wachten op een prijsdaling?

02:57