De Amersfoortse kinderopvangorganisatie SKA beëindigde eerder dit jaar eenzijdig de opvangcontracten van zo'n tweehonderd kinderen vanwege nijpende personeelstekorten, maar had dat niet mogen doen, oordeelt de Geschillencommissie in zaken die door ouders werden aangespannen.
"Ik ben blij en opgelucht dat het recht zegeviert, voor alle ouders. Maar ook heel benieuwd naar de oplossing die SKA nu moet verzinnen", zegt Jolien van der Geugten.
Haar drie kinderen stonden onder contract bij de opvangorganisatie, totdat deze zomer plotseling het bericht kwam dat de jongste niet meer welkom was. De oplossing? "Minder werken."

Van der Geugten stapte individueel naar de rechter, met een klacht tegen SKA. Een groep van nog eens dertien ouders deed dat op initiatief van ouder Koos Dirksen. Zijn kinderen konden wél blijven bij SKA, maar hij vond dat er iets moest gebeuren.
"Het doel was eerst een kort geding", zegt Dirksen. Uiteindelijk bleek de Geschillencommissie de aangewezen en snelste route. De uitspraak van zo'n commissie is bindend als beide partijen vooraf hebben afgesproken zich neer te leggen bij het oordeel. Dat is in dit geval gebeurd.
De ouders hebben gelijk gekregen, blijkt uit de uitspraken die RTL Z heeft ingezien. De Geschillencommissie zelf wil niet inhoudelijk reageren.
Moeilijke arbeidsmarkt geen excuus
In alle zaken geldt dat SKA de contracten niet zomaar had mogen beëindigen, ook al is de arbeidsmarkt moeilijk. "De drempel om dat te doen ligt hoog en de problemen hadden anders moeten worden opgelost", zegt Dirksen. Ook omdat er na het hele debacle gewoon nog nieuwe opvangcontracten werden afgesloten, zeggen de ouders.

SKA laat weten de uitspraken te willen bekijken en wil verder geen commentaar geven. De organisatie beloofde eerder een voorrangspositie op de wachtlijst voor de getroffen gezinnen en beriep zich onder meer op 'zwaarwegende omstandigheden' die buiten de macht van het bedrijf liggen.
Hoop op bredere oplossing
Het is nu aan SKA om met een oplossing te komen, in elk geval voor de ouders die een zaak aanspanden. Dirksen hoopt op een bredere oplossing, voor alle ouders die getroffen werden. "Al zal niet iedereen weer terug willen", denkt hij.
Van der Geugten wil wel graag terug, al is het maar omdat er overal wachtlijsten zijn, zegt ze. Ze hoopt nog deze week een reactie te krijgen van de opvangorganisatie. "Ik weet toevallig dat er bij onze locatie nu plek is."

SKA is overigens niet de enige in de branche die last heeft van personeelstekorten. Eerder berichtte RTL Nieuws al over Partou, een van de grotere opvangorganisaties van Nederland, dat groepen moest sluiten. Ook bij Nummereen in Brabant zijn contracten opgezegd. Net als bij verschillende opvanginstanties in Utrecht.
Een juridisch bindende uitspraak als deze kan ook andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten helpen om hun gelijk te halen, denkt oudervereniging BOink. Ska is volgens woordvoerder Gjalt Jellesma willekeurig en zonder pardon te werk gegaan. "Deze uitspraak is belangrijk voor de sector", zegt hij.
'Hele duidelijke boodschap'
Bas Hopman, de advocaat van Van der Geugten in deze zaak, zegt wel dat deze uitspraken van de Geschillencommissie specifiek gelden voor deze groep ouders. "Je kunt wel kijken naar de algemene stellingen", zegt hij. En dan geldt volgens hem wel dat personeelstekort geen argument is om een contract zomaar te beëindigen. Er moet meer aan de hand zijn. "Het is een hele duidelijke boodschap", zegt Hopman.