Ga naar de inhoud
Geen inbreuk privacy

Werkgever mocht 'zieke' monteur filmen die thuis aan het klussen was

Werkgever zette ziekgemelde, maar klussende werknemer op camera. Beeld © ANP

Een Utrechts installatiebedrijf mag een werknemer ontslaan, die beweerde dat hij door ziekte niet kon werken en autorijden. De man viel door de mand omdat zijn werkgever filmde hoe hij thuis aan het klussen was. Volgens de rechter is daarmee de privacy van de man niet ernstig geschonden.

De man werkte sinds april 2020 als monteur voor het installatiebedrijf, maar meldde zich in maart 2021 ziek. De man zei vooral last te hebben van zijn knieën, waardoor hij moeite had met bewegen.

Toenemende klachten

Na bijna een jaar thuis te hebben gezeten, volgde in februari 2022 een evaluatie met de bedrijfsarts. Daarbij gaf de monteur aan dat de klachten toenamen.

Hij zou onder meer last hebben 'bij lopen, duwen, trekken, tillen, dragen, knielen, hurken en staan'. Naar eigen zeggen kon de man ook niet meer autorijden.

Recherchebureau

In maart hoorde het installatiebedrijf dat iemand de monteur in een auto had zien rijden. Toen de werkgever poolshoogte bij de man ging nemen, zag hij hem klussen aan zijn nieuwe woning.

Zieke
Lees ook:
Zieke werkneemster leugenaar noemen: ontslagvergoeding 150.000 euro

Daarop liet de werkgever een recherchebureau de werknemer drie dagen gadeslaan, en filmen met een in een auto verborgen camera. De rechercheurs legden zo vast hoe de man werkzaamheden aan zijn huis verrichtte, en ook een auto bestuurde.

Ontslag

Daarop ontsloeg het installatiebedrijf de man op staande voet. Maar de monteur ging daarmee niet akkoord, en stapte naar de rechter. Volgens de man was hij ten onrechte ontslagen, omdat hij niet gelogen zou hebben over zijn beperkingen. Hij zou slechts klusjes hebben uitgevoerd waartoe hij wel in staat was.

Dat de monteur ook rijdend was waargenomen, zou zijn te verklaren doordat hij wel een automaat, maar geen handgeschakelde auto kon bedienen. Ten slotte maakte de man bezwaar tegen het schenden van zijn privacy, door de dagenlange observaties.

Ongeloofwaardig

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Utrechtse kantonrechter niets van de verklaringen van de monteur gelooft. Daarbij wijst de rechter op de beelden, waarop te zien is hoe de man zware spullen tilt en veel bewegingen maakt waarbij hij zijn knieën gebruikt. "Hieruit blijkt onmiskenbaar dat de monteur meer kon dan hij aan zijn werkgever en de bedrijfsarts heeft verklaard."

Ook met de verklaring over het autorijden neemt de kantonrechter geen genoegen. De man had bij zijn werkgever moeten melden dat hij wel in een automaat kon rijden.

Privacy

De rechter vindt niet dat er door het gadeslaan en filmen van de klussende monteur een te ernstige inbreuk is gemaakt op zijn recht op privacy.

In de eerste plaats bleef die inbreuk beperkt doordat slechts enkele dagen werd gefilmd, en alleen als de man aan het klussen was. Bovendien zou de werkgever geen andere manier hebben gehad om de waarheid te achterhalen.

Geen ontslagvergoedingen

Het ontslag op staande voet blijft daardoor in stand. Dat betekent dat de werkgever de monteur geen ontslagpremie of schadevergoeding wegens onterecht ontslag hoeft te betalen. Omdat het ontslag aan de man zelf te wijten is, kan hij waarschijnlijk ook fluiten naar een WW-uitkering.

Bovendien moet de ontslagen monteur zijn werkgever ook nog een zogenoemde 'gefixeerde schadevergoeding' van ruim 3200 euro betalen.

Dat is een vergoeding met de hoogte van het salaris tijdens de opzegtermijn, die een werkgever kan claimen als een werknemer terecht op staande voet moet worden ontslagen.

Ontslagzaken
Lees ook:
Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie