Uitgeverij Nieuw Amsterdam hoeft de man die werd veroordeeld wegens oplichting van de weduwe van de vermoorde vastgoedondernemer Willem Endstra geen schadevergoeding te betalen. Volgens het gerechtshof is het boek dat de uitgever over de zaak publiceerde, niet onrechtmatig.
De man laat via zijn advocaat weten tegen de uitspraak van het hof in cassatie te zullen gaan.
'Meesteroplichter'
In de zomer van 2009 werd de man tot 3,5 jaar celstraf veroordeeld wegens onder meer verduistering en oplichting van Anita Schuts, de weduwe van de in 2004 vermoorde vastgoedondernemer Willem Endstra. Hij zou zich ten onrechte als jurist hebben voorgedaan, en Schuts ruim een half miljoen afhandig hebben gemaakt.
Datzelfde jaar verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam een boek over de praktijken van de man, onder de titel De Club van Dollars. "Schuts blijkt lang niet het enige slachtoffer van de 'meesteroplichter', die zo graag in de wereld van de beau monde verkeert", aldus de achterflap van het boek.
"Ook Viola Holt, Willeke Albert, Eddy Becker, Robert Schoemacher en Marijke Helwegen zijn in de praatjes getrapt van de nepadvocaat die zelfs een lid van het Koninklijk Huis weet te bereiken."
Schadeclaim
Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch blijkt dat de 'meesteroplichter' en zijn toenmalige vriend een aantal jaar geleden naar de rechter zijn gestapt, met een schadeclaim tegen de uitgever.

De partner van de man, die mede als gevolg van de zaak zijn goedbetaalde baan als ziekenhuisdirecteur verloor, werd in 2014 in hoger beroep veroordeeld wegens onder meer witwassen.
Schending privacy
Volgens de mannen is het noemen van hun namen in het boek onrechtmatig, omdat hun recht op een persoonlijke levenssfeer hierdoor werd geschonden.
Ook zou de uitgever met het boek de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben geschonden, en het Handvest Grondrechten van de Europese Unie en het Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).
Nieuw leven
De mannen eisten daarom van de uitgever een schadevergoeding van de immateriële schade van 25.000 euro, maar ook een nog niet omschreven vergoeding van de materiële schade.

Volgens hen zou het boek hebben bijgedragen aan hun veroordelingen, zou de ziekenhuisdirecteur erdoor ontslagen zijn, en is het voor hen onmogelijk geworden om een nieuw leven op te bouwen.
Hoger beroep
Nadat de rechtbank in het voorjaar van 2020 de eisen van de mannen had verworpen, gingen zij in hoger beroep. Maar vorige week vingen zij ook in die zaak bot.
Volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is de publicatie van het boek niet onrechtmatig, en ook niet in strijd met de AVG, het EU-handvest of het EVRM. De uitspraak van de rechtbank wordt door het Bossche hof bekrachtigd; de uitgeverij hoeft dus geen schadevergoedingen te betalen.
Uitgever blij
Advocaat Kriek Wille van uitgever Nieuw Amsterdam zegt 'blij te zijn' met de uitspraak van het Bossche hof, maar inhoudelijk niet op de zaak te kunnen ingaan. Uitgeefdirecteur Janneke Louman van Park Uitgevers, waaronder uitgeverij Nieuw Amsterdam valt, was vanochtend nog onbereikbaar voor commentaar.
Advocaat Dieuwke Levinson-Arps van de man laat weten dat haar cliënt tegen de uitspraak van het Bossche hof in cassatie zal gaan bij de Hoge Raad.